Business Internaţional

Moştenirea Al-Qaeda: cine ar putea urma lui bin Laden la conducere?

02.05.2011, 14:44 905

O dată cu moartea lui bin Laden, Al-Qaeda va avea nevoie de unnou lider. Cotidianul britanic The Telegraph a publicat o listă cuposibilii succesori:

AYMAN AL ZAWAHIRI, 59 ani, chirurg şi nepotulunui imam (preot) al celei mai importante moschei din Egipt, însă ahotărât să-şi dedice întreaga viaţă ideilor religioase şi jihaduluiislamic. Este "creierul" Al-Qaeda, precum şi şeful strategiilor şioperaţiunilor desfăşurate de organizaţia teroristă. Se spune căs-ar ascunde de-a lungul graniţei dintre Afganistan şi Pakistan.Este considerat liderul cu cele mai mari şanse de a-i succede luiBin Laden.

SAIF AL-ADEL, 51 sau 54 de ani, din Egipt, estemembru al comandamentului militar al Al-Qaeda. Se spune despreAl-Adel că a înfiinţat tabăra Ras Kamboni din Somalia unde aantrenat somalezi pentru luptele teroriste. Începând cu anul 2001,se află pe lista FBI a celor mai doriţi terorişti, iar pe capulsău, americanii au pus un premiu de 5 milioane de dolari. Se spunecă se ascunde în Iran.

SULAIMAN ABU GAITH, 45 ani, originar dinKuwait, este purtătorul de cuvând al Al-Qaeda. A urcat în ierarhiaorganizaţiei în timpul Războiului din Golf din 1991. În anul 2002 adevenit membru al temutei organizaţii teroriste. După atacurile dela 11 septembrie a promis că "furtuna avioanelor nu va înceta".Despre el s-a spus că se află în detenţie în Iran şi că ulterior afost eliberat pentru a se întoarce în Afganistan.

ABU HAFIZA, doctor psihiatru cu grad militardin Maroc, se spune despre el că este unul din strategii Al-Qaeda.Conform Debka.com, a fost implicat în organizarea atentatelorteroriste din martie 2004 de la Madrid.

FAZUL ABDULLAH MOHAMMED, 36 ani, liderul AlQaeda pentru Africa de Est. A organizat atacurile cu bombă din 1988de la ambasadele americane. S-a zvonit în repetate rânduri că afost ucis de bombardamentele americane în anul 2007, însă somaleziiau declarat că acesta este în viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO