Business Internaţional

Moscova respinge acuzaţiile NATO cu privire la prezenţa militară rusă în estul Ucrainei

Moscova respinge acuzaţiile NATO cu privire la prezenţa...

Autor: Luminiţa Bogdan

17.11.2014, 18:07 171

Ministerul rus de Externe afirmă, într-un comunicat, că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, "nu a atins nivelul belicos de rusofobie" al predecesorului său Anders Fogh Rasmussen şi acuză NATO că oferă opiniei publice "aberaţii" cu privire presupusa susţinere a rebelilor din estul Ucrainei, în loc să propună o soluţie diplomatică pentru conflictul ucrainean.

"Din păcate, Alianţa Nord-Atlantică nu încearcă să discute constructiv despre probleme grave şi preferă să susţină sentimentele antiruse pentru a-şi justifica proiectele (..) care vizează consolidarea prezenţei militare a NATO în apropierea graniţelor ruse", a afirmat, într-un comunicat, diplomaţia rusă.

Atitudinea NATO "aduce riscuri grave pentru securitatea în spaţiul euroatlantic", subliniază comunicatul diplomaţiei ruse.

"În loc să contribuie efectiv la găsirea unei soluţii pentru reglementarea conflictului ucrainean, Jens Stoltenberg s-a alăturat celor care oferă opiniei publice aberaţii (...) în legătură cu presupusa trecere a frontierei ucrainene a echipamentului şi armelor din Rusia", a acuzat diplomaţie rusă.

"Este trist că NATO preferă să nu remarce eforturile Rusiei în vederea stabilizării situaţiei din Ucraina", adaugă comunicatul.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că oferă susţinere militară separatiştilor şi a trimis trupe pe teritoriul ucrainean, ceea ce Moscova a dezminţit categoric în mai multe rânduri.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat la începutul lunii Rusia că oferă în continuare susţinere rebelilor ucraineni, prin livrarea de echipamente şi trimiterea de forţe speciale în Ucraina.

Comandantul forţelor aliate NATO în Europa, Philip Breedlove, a afirmat săptămâna trecută că Alianţa Nord-Atlantică a "observat coloane de echipamente, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană, artilerie şi trupe ruse intrând în Ucraina".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO