Business Internaţional

Moş Crăciun, la o săptămână distanţă de faliment. "Starea economiei globale ne afectează foarte tare businessul"

Moş Crăciun, la o săptămână distanţă de faliment....

Autor: Maria Tufan

21.08.2015, 18:38 1283

Dianordia Oy, compania care le oferă copiilor din întreaga lume şansa de a-l întâlni pe Moş Crăciun, mai are o săptămână la dispoziţie să-şi plătească datoriile. Cu doar patru luni înainte de Crăciun, finlandezii se chinuie din răsputeri să evite falimentul, scrie Bloomberg.

“Problemele au început atunci când turiştii din Grecia, Italia, Spania şi Rusia au încetat să mai vină”, a explicat Jarmo Kariniemi, CEO-ul Dianordia Oy care conduce biroul lui Moş Crăciun din Finlanda. “În plus, starea economiei globale ne afectează foarte tare businessul. Majoritatea datoriilor pe care le are compania- aproximativ 200.000 euro- sunt către fisc”, mai adăugat Kariniemi.

Cu toate acestea, reprezentanţii companiei spun că Dianordia Oy nu este încă falimentară şi se arată încrezători că vor găsi o soluţie cât mai curând. Provocarea constă în special în capacitatea companiei de a se adapta la veniturile oscilante din ultimul timp, cauzate de şocurile economice care au lovit majoritatea statelor.

Situţia dificilă cu care se confrontă Moş Crăciun este doar unul dintre exemplele businessurilor finlandeze care se chinuie să supravieţuiască în urma declinului unei naţiuni-euro ce şi-a petrecut criza “trâmbiţând” înţelepciuni despre austeritate. Moody’s Investors Service, compania de rating, cercetare şi analiză de risc deţinută de miliardarul Warren Buffet, anunţă că Finlanda se confrontă acum cu al patrulea an de contracţie economică

Primul ministru Juha Sipila spune că singura modalitate prin care Finlanda îşi poate “reînvia” economia constă în micşorarea costurilor de producţie. Cu toate acestea, sindicatele au respins reducerile salariale propuse de guvern, cele două părţi rămânând în continuare în imposibilitatea de a ajunge la un compromis. Costurile salariale unitare în Finlanda sunt cu 20% mai mari decât cele ale principalilor săi parteneri comerciali, printre aceştia numărându-se şi Germania. Pentru că este membru euro, Finlanda nu se poate baza pe o monedă mai slabă care să o ajute la micşorarea acestui decalaj. În ultimele cinci luni, rata şomajului în Finlanda s-a menţinut la 10% sau mai sus.

Înainte de conflictul din Ucraina, Rusia obişnuia să contribuie cu aproximativ 20% din veniturile Dianordia. În prezent, acestea au scăzut sub 15% potrivit directorului executiv Kariniemi. Turiştii japonezi contribuie cu 18% la venituri, în vreme ce nemţii, francezii şi englezii aduc fiecare câte 10%, a mai adăugat acesta.

“Problemele economice ale lumii se reflectă acum şi în businessul nostru”, a mai spus Jarmo Kariniemi.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO