Business Internaţional

Moody's estimează că aproape o treime dintre băncile europene nu vor trece testele de stres

Moody's estimează că aproape o treime dintre băncile europene nu vor trece testele de stres

Autor: Vlad Popescu

06.07.2011, 15:26 389

Moody's estimează că 26 dintrecele 91 de bănci examinate de autorităţile din Uniunea Europeanăvor pica testele de stres, necesitând consolidarea capitalului,transmite Reuters.

Autoritatea Bancară Europeană artrebui să anunţe rezultatele testelor de stres în cursul săptămâniiviitoare.

Analiştii anticipează rezultatenegative pentru mai multe bănci decât anul trecut, când doar şapteinstituţii de credit au fost considerate drept inadecvatcapitalizate în urma testelor de stres.

Autorităţile încearcă săconsolideze credibilitatea examinărilor, care a fost pusă subsemnul întrebării de pieţe după rezultatele neaşteptat de bune deanul trecut.

Moody's arată, într-un comunicatprezentat miercuri, că impactul general al testelor de stres asupraratingurilor băncilor va fi unul limitat.

"Dintre cele 91 de bănci examinatede testele europene de stres din 2011, Moody's consideră că 26 deinstituţii de credit care primesc rating prezintă un risc ridicatde a necesita sprijin din exterior", se spune încomunicat.

Agenţia de rating consideră că, îngeneral, rezultatele testelor de stres vor avea consecinţe pozitivepentru bănci.

Examinările au rolul de aconsolida încrederea din pieţe, afectată sever de criza datoriilorde stat, de randamentele tot mai reduse obţinute de investitori şide incertitudinile legate de modificările legislative dindomeniu.

Testele au determinat deja câtevabănci să-şi crească rezervele de capital.

Rezultatele examinărilor vor oferiinvestitorilor detalii privind expunerea fiecărei bănci pe datoriide stat, dar şi o vedere clară asupra modului în care autorităţileprivesc situaţiile financiare ale băncilor.

"Totuşi, în timp ce testele destres din 2011 sunt mai stricte decât cele din 2010, Moody'sobservă că intrarea unui stat european în default (incapacitate deplată - n.r.) nu se numără printre scenariile incluse în examinări,deşi riscul unui astfel de eveniment în zona euro a crescutconsiderabil", notează agenţia.

Moody's a devenit prima mareagenţie de rating care a retrogradat ratingul Portugaliei încategoria "junk", avertizând că şi statul iberic ar putea aveanevoie de un al doilea pachet de bailout, asemeneaGreciei.

CE a criticat atitudinea Moody'sfaţă de Portugalia, iar tot mai multe voci din forurile înalte alezonei euro, inclusiv de la BCE, acuză agenţiile de rating cătratează prea dur criza datoriilor de stat din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO