Business Internaţional

Momentul „Lehman Brothers“ al Chinei? În criza defaultului Evergrande, teama de contagiune şi pentru economia chineză zguduie pieţele

Momentul „Lehman Brothers“ al Chinei? În criza...

Autor: Catalina Apostoiu

20.09.2021, 22:35 10527

Criza care a cuprins Evergrande, a doua mare companie de imobiliare a Chinei, reprezintă cel mai important test de până acum al eforturilor preşedintelui chinez Xi Jinping de a reforma giganţii copleşiţi de datorii ai economiei chineze. Acesta ar putea fi de asemenea cel mai semnificativ test cu care sistemul financiar al Chinei s-a confruntat de mulţi ani, scrie The Guardian.

În condiţiile în care protestari nemulţumiţi au luat cu asalt sediul dezvoltatorului imobiliar aflat în dificultate în ultimele săptămâni, unii analişti au descris criza Evergrande drept „momentul Lehman Brothers al Chinei“.

De această dată este însă vorba de un constructor de locuinţe care brusc nu-şi poate plăti datoriile de 300 miliarde de dolari.  Pe măsură ce problemele acestuia se intensifică, presiunea asupra sectorului imobiliar chinez se resimte dincolo de un singur dezvoltator. Datele pe august sugerează că vânzările de locuinţe la nivel naţional au scăzut cu 19,7% în valoare anual, cel mai puternic declin dn aprilie 2020. Creşterea preţurilor locuinţelor a încetinit de asemenea.

La puţin timp după ce a preluat puterea în 2013, preşedintele Xi a anunţat că China trebuie să se reorienteze către urmărirea unei creşteri reale a PIB-ului. De atunci, au fost introduse o serie de reglementări pentru diverse sectoare ale economiei chineze, cum ar fi cele „trei linii roşii“ pentru anumiţi dezvoltatori în 2020 ce limitau dramatic capacitatea acestora de a se împrumuta.

Experţii sunt de acord că exact de atunci au început problemele Evergrande. Unii spun că modul în care Xi gestionează criza Evergrande va reprezenta „cel mai serios test“ al determinării sale de a duce mai departe reformele.

Nemulţumirea în creştere a investitorilor cu privire la campania desfăşurată de China pe piaţa imobiliară s-a resimţit din plin la nivelul pieţelor la începutul acestei săptămâni, sporind presiunea pe autorităţile chineze să evite ca această contagiune financiară să destabilizeze a doua mare economie a lumii, notează Bloomberg.

Giganţi imobiliari din Hong Kong au suferit cele mai dramatice vânzări de acţiuni din peste un an, traderii speculând că China îşi va extinde campania către hubul financiar.

Temerile în creştere privind Evergrande a tras în jos totul, de la acţiuni bancare la acţiunile Ping An Insurance şi obligaţiunile în dolari.

Deşi strategii chinezi ar putea evita o criză financiară, dificultăţile Evergrande ar putea afecta condiţiile de credit şi economia chineză, potrivit analiştilor Societe Generale.

„Repercusiunile posibilei prăbuşiri a Evergrande ar putea contribui la încetinirea Chinei, cu impact asupra creşterii economiei mondiale şi inflaţiei“, se arată într-o notă a băncii.

Turbulenţele de pe pieţe ar putea spori presiunile asupra liderilor chinezi în sensul frânării înăspririi politicii, sau cel puţin a luării de măsuri pentru limitarea daunelor. Analitştii Goldman Sachs au făcut apel la autorităţi să transmită un „mesaj mai clar“ privitor la astfel de măsuri. Economiştii Societe General cred că există o probabilitate de 30% pentru o „aterizare dură“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO