Business Internaţional

Moderatul Armin Laschet devine noul lider al Uniunii Creştin Democrate din Germania într-un an electoral. Ce implicaţii are alegerea sa pentru UE?

Moderatul Armin Laschet devine noul lider al Uniunii...

Autor: Catalina Apostoiu

19.01.2021, 00:05 300

Premierul landului Renania de Nord-Westphalia Armin Laschet a devenit noul preşedinte al Uniunii Creştin Demo­crate (CDU) aflate la guvernarea Germaniei, urmând să con­ducă partidul în contextul alegerilor parlamentare din sep­tem­brie, cu şanse mari de a deveni noul cancelar german, scrie Euractiv.

Aliat apropiat al actualului cancelar Angela Merkel şi perceput drept un politician pragmatic care va duce mai departe direcţia mai liberală a acesteia, Laschet a câştigat alegerile din weekendul trecut din cadrul partidului şi o va succeda pe Annegret Kramp-Karrenbauer la cârma acestuia.

„Una dintre principalele sarcini ale noului preşedinte de partid va fi să găsească noi poziţii de bază cu privire la politica europeană“, arată Katja Leikfert, vicepreşedinte al grupului parlamentar al CDU, responsabilă de asemenea pentru politica europeană.

Pentru Europa, alegerea lui Laschet este „un semn bun“, potrivit acesteia. Toţi cei trei candidaţi au fost proeuropeni, însă Laschet „a fost garantul continuării direcţiei europene a Germaniei“.

Totuşi, în ceea ce priveşte politica externă, Laschet este considerat de către unele persoane din cercurile gu­ver­namentale germane ca fiind prea „moale“ cu privire la Rusia şi China. În legătură cu China, acesta s-a angajat în repetate rânduri să protejeze industriile exportatoare germane.

Laschet are de asemenea un discurs mai puţin critic cu privire la Washington, subliniind că intenţionează să îmbunătăţească cooperarea transatlantică pe climat şi comerţ.

Laschet a fost membru al parlamentului în perioada 1999-2005. În Bruxelles în 2011, acesta a atras atenţia pentru că, spre deosebire de majoritatea colegilor săi de partid, s-a pronunţat în favoarea unei uniuni fiscale mai strânse.

Ministrul german al sănătăţii Jens Spahn, a cărui popularitate a crescut puternic pe fondul pandemiei, a fost ales vicepreşedinte al partidului în weekend şi este chiar posibil ca acesta, şi nu Laschet, să devină candidatul CDU pentru poziţia de cancelar. O altă opţiune este Markus Soder, premierul bavarez din partea partidului-soră al CDU, CSU.

Dacă vrea să devină următorul cancelar al Germaniei, Laschet va trebui să ţină cont de noi parametri politici, şi anumite ascensiunea verzilor şi dominaţia luptei împotriva schimbărilor climatice în viitoarea campanie electorală.

2021 este un „super an electoral“ în Germania, urmând să fie organizate alegeri în şase dintre cele 16 landuri înainte ca ţara să aleagă membrii parlamentului şi prin urmare şi următorul cancelar pe 26 septembrie.

Aceasta va marca şi sfârşitul erei Merkel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO