Business Internaţional

„Model” de prudenţă: Cheltuielile cu noua casă în care se va muta BCE arată că paznicul zonei euro nu poate ţine în frâu propriile cheltuieli

Foto: Robert Metsch/FT

Foto: Robert Metsch/FT

Autor: Daniela Stoican

03.11.2014, 00:04 902

Banca Centrală Europeană se mută în casă nouă din noiembrie, dar realitatea costurilor contrazice  dorinţele fostului preşedinte BCE Jean-Claude Trichet, care cerea în mai 2010, când a fost pusă prima piatră la construcţia noului sediu al BCE, ca bugetul pentru noul sediu să se călăuzească după aceleaşi reguli de prudenţă ca politicile monetare ale BCE.

„Trebuie să ne asigurăm că bugetul estimat nu va fi depăşit”, spunea atunci Trichet. Dar acum, când BCE se va muta în sfârşit, după o întârziere de trei ani, în noul sediu din cartierul Ostende al Frankfurtului, se dovedeşte că instituţia a cheltuit mult mai mult decât estimase iniţial pentru construirea noii clădiri. Întârzierea lucrărilor a majorat costurile la 1,2 miliarde de euro, de la un cost estimat iniţial la 850 milioane de euro.

Peste 2.600 de angajaţi ai băncii, inclusiv cei şase membri ai consiliului executiv condus de preşedintele BCE Mario Draghi, se vor muta în noul edificiu modern din sticlă cu o înălţime de 185 metri, scrie The Financial Times. Dar, din lipsă de spaţiu, echipa de supraveghere a băncii va rămâne în vechiul sediu Eurotower din cartierul financiar al Frankfurtului.

Cele mai importante discuţii din noua clădire se vor purta la etajul 41 al turnului sudic, unde consiliul executiv se va întruni într-un birou cu plafon de aluminiu pe care este desenată harta Europei.

Costurile suplimentare pentru noul sediu sunt legate de creşterea preţurilor materialelor de construcţie, schimbarea contractorului şi dificultăţile de a lucra pe un şantier unde este amplasată o clădire istorică.

BCE a apărat decizia de a investi într-un sediu propriu, argumentând că închirierea în continuare de spaţii în Eurotower este o irosire a banului public. Compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle a spus că BCE a plătit între 30 şi 35 euro pe metru pătrat pentru spaţiul de 60.000 metri pătraţi.

„Este mai eficient din punct de vedere al costurilor pe termen lung (ca BCE) să fie proprietara propriului sediu decât să îl închirieze”, a declarat o purtătoare de cuvânt a BCE.

Noua clădire este modernă, are o înălţime de 185 metri, turnul de nord şi cel de sud fiind conectate printr-un atrium din sticlă prin platforme şi poduri.

Modul cum geometria panourilor de sticlă reflectă lumina face ca turnurile să arate mereu diferit. Într-o zi ceţoasă de toamnă, clădirea are un aspect mohorât, dar când e soare arată impresionant – atriumul iese în evidenţă, iar clădirea reflectă cerul de azur.

„Uneori mi se pare spectaculoasă, alteori plictisitoare. Clădirea este mereu în schimbare. Niciodată nu ai parte de aceeaşi privelişte”, explică un locuitor al cartierului Ostende.

Decizia de a construi noul sediu departe de districtul financiar, în cartierul mai puţin dezvoltat Ostend, a atras reacţii amestecate.  Ziarul local Frankfurter Rundschau a publicat reacţiile locuitorilor, care spun că zona a devenit deja mai scumpă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO