Business Internaţional

Moartea unui informator: Stephen Curtis, avocatul rusilor

24.05.2004, 00:00 28

Stephen Curtis a fost un jucator ascuns, insa de o importanta "strategica". Ceea ce el stia si cui a spus ce stia poate reprezenta cheia procesului lui Mihai Hodorkovski.
In seara zilei de 3 martie a acestui an, un avocat britanic, Stephen Curtis, s-a urcat in noul sau elicopter Agusta 109E si s-a asezat in cabina pentru pasageri. La ora 6.59 p.m., elicopterul parasea aeroportul pentru elicoptere Battersea, din Londra, scrie Financial Times. Dupa o zi de munca in friguroasa capitala a Marii Britanii, Curtis abia astepta sa ajunga acasa, in castelul sau luxos dintr-una din cele mai frumoase si exclusiviste regiuni din Dorset.
Ploua usor, iar pista era intunecata din cauza norilor cand elicopterul s-a apropiat de aeroportul din Bournemouth. Pilotul, un localnic de 34 de ani care il duce si il aducea pe Curtis de la Londra, a cerut turnului de control permisiunea de a ateriza. Doi controlori de trafic au vazut elicopterul iesind din intuneric si apoi inclinandu-se brusc in jos si spre stanga. Pilotul a confirmat turnului de control ca are dificultati insa, potrivit anchetatorilor, nu a spus care era problema, pe care este posibil sa nu o fi putut identifica. Dupa 29 de secunde, elicopterul s-a prabusit, explodand. Nu a mai ramas aproape nimic din aparatul de zbor sau din pasagerii sai: Curtis si pilotul au ars atat de rau, incat au fost identificati dupa ADN. Insa oficialii serviciilor de informatii britanice stiau deja cine fusese Curtis: unul din ultimii lor informatori.



Nevoia de aparare
Moartea sa a pornit alarma nu numai in agentiile de spionaj din Marea Britanie, dar si in restul lumii. Nimeni nu a recunoscut in public acest lucru, insa autoritatile au devenit foarte suspicioase in ceea ce priveste circumstantele accidentului, desi ancheta oficiala nu fusese inca finalizata.
Agentii britanici au fost cei mai socati. Curtis luase legatura cu serviciile de informatii britanice cu cateva saptamani inainte de accident, oferindu-se sa furnizeze informatii despre activitatile ilegale ale companiilor rusesti din Marea Britanie. Intr-una din zilele dinaintea mortii sale, Curtis fusese repartizat unui agent din cadrul National Criminal Intelligence Service, care se ocupa cu strangerea de informatii despre crima organizata din Marea Britanie. "Aveam impresia ca se temea sa nu fie anchetat de procurorii rusi pentru ca a participat la iesirile de capital. El credea ca adresandu-se autoritatilor britanice va fi intr-un fel aparat", a declarat o persoana apropiata serviciilor de spionaj britanice.
Era foarte posibil ca Stephen Curtis sa fi avut nevoie de o astfel de aparare, deoarece avocatul de 45 de ani s-a trezit in mijlocul unei batalii intre puterea publica si cea privata, intre Vladimir Putin, presedintele Rusiei, si Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din aceasta tara. In octombrie 2003, Putin l-a aruncat pe Hodorkovski intr-o inchisoare din Moscova, acuzandu-l de frauda si evaziune fiscala. Procesul, programat sa inceapa in aceasta vara, va reprezenta un test pentru mediul politic, dar si pentru cel economic din Rusia. In aceasta poveste, Curtis era un jucator ascuns, insa de o importanta "strategica". Ceea ce el stia si cui a spus ce stia poate reprezenta cheia rezultatului procesului.
Dupa ce Hodorkovski a ajuns in inchisoare, spre surpriza tuturor, Curtis a fost numit sef peste Menatep, un holding de 30 miliarde de dolari care detine o mare parte din actiunile celui de-al doilea producator de petrol din rusia, Iukos. Cel pe care Curtis l-a inlocuit este un alt miliardar rus, actionar al Menatep, Platon Lebedev, aflat de asemenea, in inchisoare. Alti actionari ai Menatep si executivi ai Iukos au fost acuzati de diverse ilegalitati, de la frauda la crima.



Ii placeau filmele cu James Bond
Cum a reusit insa Curtis, un avocat care a crescut in Sunderland, un oras industrial din nord-estul Angliei, sa ajunga in fruntea unuia dintre cele mai mari conglomerate financiare ale Rusiei?
Cand nu era intr-una din casele din Spania sau Gibraltar, Curtis putea fi gasit in castelul Pennsylvania, costruit in secolul al XVIII-lea la Portland de catre nepotul fondatorului statului american cu acelasi nume. Localnicii spun ca in Portland oamenii erau apropiati si uniti, si ca in aceasta comunitate Curtis, sotia sa Sarah si fiica sa Louise erau foarte apreciati.
Familia Curtis a facut mari eforturi pentru a fi acceptata de localnici. Curtis a donat sume importante de bani pentru diverse proiecte pe plan local. Rezidentii erau invitati la castelul Pennsylvania, cand aveau loc evenimente deosebite, precum aniversarea a 20 de ani de casatorie a sotilor Curtis. Pentru a intra in castelu sau, vizitatorii trebuia sa respecte o conditie: sa nu il fotografieze pe Curtis. Reporterii locali spun ca avocatul disparea cand vedea fotografi prin apropiere.
Stephen Curtis nu era niciodata timid in a-si etala bogatia. Cei care l-au intalnit il descriu ca pe un om inalt, imbracat in haine scumpe. Isi cultiva o imagine de persoana invaluita in mister, ii placeau filmele cu James Bond si intotdeauna aparea la intalniri de afaceri intr-un Ferrari sau un Bentley.



Lux, firme fantoma si o gramada de bani
In timpul presedintiei lui Boris Eltin, intre 1991 si 1999, cei care aveau sa fie numiti ulterior "oligarhi" au obinut controlul asupra celei mai mari parti a companiilor privatizate de statul rus. In prezent, ei sunt printre cei mai bogati oameni ai planetei. Insa la inceput de drum, acestia au folosit mijloace dubioase pentru a-si atinge scopurile, facandu-i pe rusi sa se teama ca locul comunismului a fost luat de un "capitalism al mafiotilor".
In acea perioada, Curtis iesise in evidenta in Rusia. Rusii nu erau prea sofisticati si de aceea apreciau serviciile pe care acesta le furniza. Pentru clienti precum Iukos, Curtis organiza un grup ametitor de firme-fantoma, inregistrate in paradisuri fiscale din toata lumea, pentru a ascunde banii de cei care ar fi vrut sa traga cu ochiul. Partenerul sau in multe din aceste aranjamente era Peter Bond, un om de afaceri din Insula Man, anchetat, dar nu si acuzat oficial, de FBI si ale organisme internationale, pentru spalare de bani.
Financial Times a descoperit ca exista legaturi foarte stranse intre compania lui Bond, numita Valmet, firma de avocatura a lui Curtis si grupul Menatep, al lui Hodorkovski. Pe 1 iunie 1999 a avut loc o intalnire intre Curtis si Bond, in birourile elegante ale firmei Curtis & Co, intalnire care a dezvaluit ca cei doi au creat o structura financiara, formata dintr-o serie de firme-fantoma, inregistrate in insula Man, Gibraltar sau Cipru. Scopul era ascunderea profiturilor rezultate din vanzarea de petrol rusesc, astfel incat acestea sa nu apara in situatiile financiare ale Iukos. Se pare sa atat Hodorkovski, cat si Lebedev au autorizat personal crearea acestei structuri financiare. Principalii actionari rusi ai companiei puteau evita astfel sa plateasca impozite si ii puteau induce in eroare pe actionarii minoritari, multi dintre acestia fiind investitori vestici.



Era ca in serialul Dallas
Procesele verbale ale intalnirii dintre cei doi sugereaza ca ei nu erau numai arhitectii structurii, ci le-a fost incredintata gestionarea profiturilor de miliarde de dolari, prin intermediul unor firme care nu erau controlate de Iukos. "O mare parte din operatiunile din cadrul structurii sunt bazate pe incredere", a spus Curtis.
Procesele verbale ale intalnirii dintre cei doi mentioneaza alte doua nume: Viktor Prokofiev, un oficial al Menatep, si Vasili Alexanyan, avocat al Iukos. Autoritatile ruse au confiscat cea mai mare parte a averii lui Alexanyan, in cadrul anchetei asupra Iukos si Menatep.
Arestarile lui Hodorkovski si Lebedev au fost aspru criticate in vest, politicienii si ziaristii acceptand ideea ca Putin vrea sa-i inlocuiasca pe oligarhi cu o noua generatie de capitalisti. Insa documentele legate de intalnirea de la sediul Curtis & Co, si nu numai, par sa pledeze pentru cauza procurorilor rusi.
In ancheta a fost implicata chiar si politia elvetiana, care a organizat raiduri la sediile catorva firme fantoma ale Iukos. Procurorii rusi au cerut autoritatilor elvetiene sa inghete active in valoare de aproape 5 miliarde de dolari apartinand acestor firme.
Cazul autoritatilor rusesti a fost sustinut si de documentele furnizate de Yelena Collongues-Popova, fosta asistenta a lui Alexei Golubovich, un asociat al lui Hodorkovski care detinea si actiuni ale Menatep si ocupa functia de director financiar al Iukos.
Popova a declarat ca a "mutat" 800 milioane de dolari din bilantul Iukos in centre offshore. "Iukos si Menatep utilizau companii offsore pentru a minimiza impozitele si a dispersa actiunile, evitand astfel problemele cu autoritatile anti-monopol", a declarat ea. "Era ca in serialul "Dallas", numai ca actiunea se petrecea in Moscova, nu in Texas. Zboruri cu avioane private in Seychelles si insula Man, o viata de lux in cele mai bune hoteluri si restaurante, si o aprovizionare continua cu bani".
Serviciile furnizate de Curtis si Bond pentru Hodorkovski si ceilalti actionari ai Menatep erau diverse si complicate, iar relatiile dintre ei erau foarte vechi. Asa se explica de ce Curtis a fost numit director executiv al holdingului Menatep intr-o perioada in care guvernul ataca principalii actionari ai acestuia. Curtis era unul din putinii care putea descalci finantele complicate ale holdingului.



O gama variata de afaceri
Curtis si-a oferit serviciile ca gestionar de companii offshore si unor clienti arabi si noilor oligarhi rusi. El a lucrat pentru Boris Berezovski, miliardarul rus care a obtinut azil politic in Marea Britanie. Curtis a actionat si pentru a impiedica extradarea acestuia in Rusia, unde era acuzat de frauda, ba chiar a garantat financiar ca acesta nu va parasi Marea Britanie in timpul audierilor pentru extradare.
Un avocat din Londra a declarat ca l-a intalnit pe Curtis de multe ori cand acesta avea grija de interesele lui Hodorkovski si ale lui Berezovski si s-a minunat de "impresionanta" lista de clienti a acestuia. Curtis avea legaturi si cu Israelul. Potrivit publicatiei Haaretz, el intentiona sa cumpere pana la 95% din franciza israeliana a Ikea, grupul suedez producator de mobila. Curtis facuse mai multe calatorii in aceasta tara pentru a incheia afacerea.
El detinea aici si un pachet important de actiuni ale unei companii private de investigatii, ISC Global, condusa de trei fosti ofiteri ai Politiei Metropolitane din Londra. Compania s-a desprins cu cativa ani in urma de o alta, cu acelasi nume, din motive neclare. "Se stie ca aceasta companie este finantata cu bani rusesti. Curtis a folosit multe smecherii, asculta telefoane, intra in computere etc, in timpul litigiului", spune un consultant in securitate.
Curtis era si director al Bermuda Commercial Bank, specializata in servicii financiare "discrete" pentru clienti bogati, inclusiv crearea si gestionarea de companii offshore. "Siguranta si confidentialitatea sunt principiile de baza ale operatiunilor bancare offshore", mentioneaza site-ul de internet al bancii. "Indiferent daca utilizati serviciile noastre bancare, de intermediere de tranzactii sau investiti cu ajutorul nostru pe pietele financiare mondiale, BCB foloseste numai numele sau".



Sfarsitul unei ere
Hodorkovski a ajuns insa in inchisoare, iar Stephen Curtis a murit, apropiindu-se sfarsitul unei epoci care a facut din primul un miliardar si din al doilea un mare bogatas. Compania lui Hodorkovski s-a transformat, incepand cam din anul 2000, intr-un exemplu de guvernanta corporativa.
Dupa inceperea unui nou secol, multi din oligarhii rusi au recunoscut ca trebuie sa-si refaca reputatia proasta de care se "bucurau" in vest. Au fost infiintate firme de relatii publice din Londra si Washington, care sa le "slefuiasca" imaginea. Vesticii au recunoscut ca oligarhii au folosit mijloace mai putin ortodoxe pentru a contola activele statului rus, insa sunt de parere ca ei vor sta la baza unui nou mediu de afaceri rus.
Totusi, inca nu se stie cu ce se ocupa Curtis in perioada dinaintea mortii sale, si nici de ce s-a adresat autoritatilor britanice. Unii spun ca "imprastia" activele miliardarilor de la Menatep in toata lumea, pentru a impiedica autoritatile rusesti sa le confiste. Altii cred ca a ajuns in fruntea Menatep pentru a dezmembra structurile financiare pe care le crease. Poate Bond, daca va vorbi, va face lumina. Daca nu, e posibil ca secretul sa fie ingropat pentru totdeauna. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO