Business Internaţional

Miza uriaşă a Arabiei Saudite: să supravieţuiască fără petrol

Petrolul scade puternic în valoare nu numai pentru că preţul acestuia s-a prăbuşit în ultimul an, ci şi pentru că apetitul pentru combustibili fosili se diminuează la nivel mondial.

Petrolul scade puternic în valoare nu numai pentru că preţul acestuia s-a prăbuşit în ultimul an, ci şi pentru că apetitul pentru combustibili fosili se diminuează la nivel mondial.

Autor: CătăIina Apostoiu

11.01.2016, 00:04 2261

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol al lumii, priveşte către un viitor în care cel mai de preţ activ al său, petrolul, scade puternic în valoare, iar asta nu numai pentru că preţul acestuia s-a prăbuşit în ultimul an, ci şi pentru că apetitul pentru combustibili fosili se diminuează la nivel mondial, scrie The New York Times.

Astfel, într-o potenţială schimbare de strategie dezvăluită săptămâna trecută, Arabia Saudită a anunţat un potenţial IPO al gigantei companii petroliere de stat Saudi Aramco, sau posibil a unora dintre filialele acesteia.

Anunţul a fost întâmpinat cu uimire şi scepticism de către industria financiară, potrivit Bloomberg.

Mai întâi, nu există transparenţă privitor la modul în care operează Aramco, ceea ce face adevărata sa valoare un mister. Apoi, este vorba de momentul ales, cu preţurile petrolului apropiate de cel mai scăzut nivel din mai mult de un deceniu. O ofertă publică iniţială a întregii companii nu a fost niciodată luată în discuţie decât în glumă, spun unele surse pentru Bloomberg.

Deşi investitorii ar dori să se gândească de două ori înainte de a cumpăra acţiuni bazate pe un activ în scădere, Arabia Saudită are multe motive bune pentru a încerca să-şi monetizeze cel puţin o parte din bogăţia petrolieră şi să înceapă să-şi diversifice economia, scrie The New York Times. „Există o agendă politică în spatele acestui anunţ“, afirmă Valerie Marcel, consultant inde­pendent. „Cred că încep să răspundă aşteptărilor noii generaţii.“

În opinia lui Marcel şi a altor observatori, noua conducere a ţării încearcă să se folosească de colapsul preţurilor petrolului din ultimii doi ani pentru a remodela economia ţării şi a realiza o tranziţie către un sistem unde sectorul privat de afaceri are un rol mai mare. Liderii au fost desemnaţi de regele Salman, care a venit la putere la începutul anului trecut după moartea fratelui său regele Abdullah.

La prima vedere, poate părea că o sumă uriaşă ar fi obţinută printr-o astfel de ofertă. Saudi Aramco este cel mai mare producător de petrol al lumii, pompând aproximativ 10 milioane de barili pe zi, cu rezerve petroliere estimate de 261 miliarde de barili. Aceste rezerve sunt de peste 10 ori mai mari decât rezervele de petrol şi gaze raportate de Exxon Mobil, care are o valoare de piaţă estimată la aproximativ 314 miliarde de dolari.

Analiştii spun însă că efortul de listare a Saudi Aramco ar prezenta dificultăţi enorme. Astfel, Marcel şi alţii cred că guvernul saudit se gândeşte probabil să pună pe piaţă o mică parte din companie sau poate un pachet de rafinării sau alte active.

Privitor la motivul pentru care guvernul ar dori să listeze compania şi să stârnească multe controverse, răspunsul ar putea fi diversificarea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO