Business Internaţional

Mitul creşterii miraculoase a numărului de locuri de muncă în Germania

Mitul creşterii miraculoase a numărului de locuri de...

Autor: Catalina Apostoiu

12.07.2017, 00:05 776
Creşterea numărului de locuri de muncă din Germania este mai degrabă un mit decât un miracol, susţine Christian Odendahl, analist şi economist german, potrivit Financial Times.

Reformele instituite de Germania în anii 2003-2005 nu pot explica majoritatea lucrurilor interesante care s-au pro­dus în economia germană după ce ţara a devenit membră a zonei euro. De exemplu, factorii care au făcut posibilă evi­ta­rea unor disponibilizări în masă în 2008 au fost mult mai vechi. Da, numărul germanilor înregistraţi ca având un loc de muncă a crescut cu aproximativ 15% de la minimele consemnate la mijlocul anilor ’90. Însă numărul total al orelor lucrate a crescut cu mai puţin de 2% în aceeaşi perioadă şi este semnificativ mai redus decât la începutul anilor ’90.

Problema este că această divergenţă dintre numărul locurilor de muncă şi orele lucrate a coincis cu o creştere puternică a procentului germanilor aflaţi în pragul sărăciei.

Odendahl remarcă în acelaşi timp că peste o cincime din muncitorii vest-germani au salarii mici, în creştere de la numai 15% la mijlocul anilor ’90.

Iar de parcă asta nu ar fi fost destul de rău, povara taxelor impuse acestor muncitori a fost una consistentă. În Germania, beneficiile sunt încă reduse cu peste 80% atunci când beneficiarii se angajează. Cei cu salarii mici sunt apoi impozitaţi cu 45% în Germania, cu 13% peste media OCDE.

Taxele germane impuse muncitorilor cu venituri mici se numărau printre cele mai mari din lume în 2000 şi nu s-au modificat în niciun fel de atunci. Nu e de mirare cât de mult au de suferit consumatorii germani. Iar situaţia are efecte la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO