Business Internaţional

Mittal vede consolidarea pietei otelului

12.02.2003, 00:00 15

Activitatea de fuziune intre companiile siderurgice va continua, iar grupul Arcelor (Luxemburg), cel mai important producator de otel din lume, si-ar putea dubla cota de piata, in urmatorii cinci ani, a preconizat Lakshmi Mittal, presedintele rivalului olandez LNM, citat de Financial Times.
Seful celui de-al doilea grup siderurgic din lume a lansat aceste previziuni la scurt timp dupa ce a inaintat oferta finala pentru preluarea producatorului polonez Polskie Huty Stali, o companie siderurgica nou formata si inclusa in programul de privatizare al guvernului de la Varsovia.
Lakshmi Mittal nu a furnizat detalii cu privire la oferta prezentata. La aceasta licitatie, LNM a intrat in competitie cu US Steel, cel mai mare producator de otel din Statele Unite.
Holdingul olandez doreste ca integreze PHS in portofoliul sau din Europa Centrala, care mai include combinatul Nova Hut din Cehia si Ispat Sidex din Romania.
LNM este prezent in 12 state si opereaza peste 20 de otelarii. Achizitiile recente din centrul Europei, precum si rezultatele pozitive ale producatorului sud-african Iscor, controlat in proportie de 35%, au contribuit semnificativ la cresterea companiei olandeze.
Conducerea estimeaza ca volumul productiei din acest an va fi de aproape 34 de milioane de tone de otel, cifra care plaseaza LNM in apropierea liderului mondial Arcelor, a carui productie a totalizat, anul trecut, 44 de milioane de tone.
Acest grup, format in anul 2001 prin fuziunea companiilor Arbed (Luxemburg), Usinor (Franta) si Aceralia (Spania), acopera aproape cinci procente din necesarul mondial de otel.
"In urmatorii cinci ani, anticipam majorarea cotei de piata a acestei companii pana la 8-10%. Nu stiu daca LNM va egala in curand productia rivalului sau", a declarat presedintele Lakshmi Mittal.
Pentru acest an, grupul siderurgic olandez preconizeaza vanzari de aproape 11 miliarde de dolari, la un profit operational inainte de cheltuielile de amortizare (EBITDA) de aproape doua miliarde de dolari. Cifrele estimate pentru 2002 vizeaza o cifra de afaceri de circa 10,5 miliarde de dolari si un EBITDA de 1,3-1,4 miliarde de dolari.
Pe de alta parte, Lakshmi Mittal a precizat ca noul regulament impus anul trecut de autoritatile americane cu privire la importurile de otel a reprezentat "o binecuvantare mascata" pentru companiile de profil.
El sustine ca masurile implementate, care au starnit initial nemultumirea rivalilor sai, au ajutat LNM sa isi consolideze pozitia pe aceasta piata fragmentata, determinand, de asemenea, cresterea preturilor pe plan international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO