Business Internaţional

Mitsubishi Motors: rezultatele financiare nu arata prea bine

10.11.2004, 00:00 17



Producatorul japonez de automobile Mitsubishi Motors a anuntat inregistrarea unei pierderi considerabile la sase luni si si-a revizuit in sensul cresterii estimarile privind pierderea pe intregul exercitiu financiar, relateaza Financial Times.



Rezultatele financiare slabe s-au inregistrat in ciuda lansarii noului sau model din clasa compact, intr-un efort de a stavili declinul vanzarilor de pe piata interna.



Singurul producator japonez de masini care a nu a reusit sa inregistreze profit a raportat pentru perioada aprilie-septembrie 2004 o pierdere neta de 146,16 miliarde yeni (1,39 miliarde dolari), comparativ cu pierderea de 80,22 miliarde yeni (759,2 milioane dolari) in aceeasi perioada a anului precedent. Estimarile privind pierderea pe intregul exercitiu financiar au fost revizuite de la 10 miliarde yeni (94,63 milioane dolari) la 240 miliarde yeni (2,27 miliarde dolari).



Pierderea din activitati de exploatare inregistrata in aceasta perioada a fost de 63,46 miliarde yeni (601,1 milioane dolari), sub nivelul de 76,35 miliarde miliarde yeni, la cat s-a ridicat pierderea in perioada similara a anului precedent. Pe atunci, Mitsubishi Motors Corporation (MMC) s-a confruntat cu pierderi uriase din imprumuturi nerambursate in America de Nord.



Vanzarile au scazut cu 11,3 procente, pana la nivelul de 1071 miliarde yeni (10,14 miliarde dolari).



Pentru intregul exercitiu financiar, MMC si-a pastrat estimarile privind pierderea operationala (din exploatare) la 120 miliarde yeni (1,13 miliarde dolari). Compania incearca sa compenseze scaderea vanzarilor si efectul exercitat de deprecierea dolarului printr-o reducere a cheltuielilor materiale si a altor costuri.



In urma dezvaluirilor ca MMC si compania afiliata nelistata la bursa, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation, au ascuns defecte pentru a impiedica retragerea oficiala de pe piata a produselor, vanzarile pentru masinile care nu se incadreaza in clasa mini au scazut in Japonia cu circa 50% in aproape fiecare luna din mai 2004.



Luna trecuta, MMC a lansat modelul subcompact Colt Plus- prima lansare a unui nou model de la scandalul defectelor ascunse, din luna mai- si a declarat ca spera sa vanda 2.000 de masini in Japonia, pentru a limita scaderea lunara a vanzarilor la 40% pentru restul anului.



MMC are in fata un viitor nesigur, dupa ce DaimlerChrysler a renuntat, in luna aprilie, la incercarea de a reabilita compania japoneza, si si-a lasat partenerul sa adune fonduri de la alte firme si fonduri de investitii ale grupului Mitsubishi.



Producatorul germano-american de automobile detine in prezent 22% din capitalul MMC, fata de pachetul de control de 37% pe care il detinea in luna aprilie.



Actiunile MMC au pierdut 56% din valoarea lor in cele sase luni pana la data de 30 septembrie, fiind tranzactionate la 115 yeni (circa 1,09 dolari).
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO