Business Internaţional

Misiune dificilă la Beijing: SUA cere Chinei să nu mai ia petrol ieftin din Iran

 Misiune imposibilă la Beijing: SUA cere Chinei să nu mai ia petrol ieftin din Iran

Autor: Radu Racu

11.01.2012, 16:34 1086

Oficiali americani încearcă să convingă China să coopereze cu autorităţile de la Washington pentru a determina cei mai mari importatori de petrol să renunţe la fluxurile de aprovizionare din Iran, scrie Financial Times.

Membri unei delegaţii americane la Beijing, conduşi de secretarul Trezoreriei Tim Geithner, şi-au manifestat optimismul privind o rezoluţie favorabilă în urma întâlnirii cu oficiali chinezi.

"Suntem în primele faze ale unui efort diplomatic global menit să creeze un cadru legislativ care să pună presiune pe Iran. Le-am comunicat omologilor chinezi ce este important pentru noi şi s-au arătat dispuşi să asculte", a declarat Geithenr, după întâlnirea de lucru de la Beijing. "Avem o şansă bună să determinăm mai multe state să renunţe la petrolul iranian".

Geithener va călători în Japonia joi, ca parte a unui efort de a convinge Tokyo, alături de Beijing - cei mai mari consumatori de petrol iranian - să-şi reducă dependenţa faţă de acest stat.

Scopul final al acestor întâlniri este adoptarea unor măsuri economice împotriva statului care a pus pe jar marile puteri cu programul de cercetare nucleară. SUA încearcă să întocmească un cod prin care oricine face afaceri cu petrol iranian va fi amendat, inclusiv marile bănci din China şi Japonia, care intermediază banii făcuţi din petrol iranian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO