Business Internaţional

Mişcare de forţă de la Erdogan: Turcia şi-a întărit prezenţa militară la graniţa cu Siria

Mişcare de forţă de la Erdogan: Turcia şi-a întărit...

Autor: Bianca Pavaluca

23.12.2018, 16:30 23189

Administraţia de la Ankara a trimis trupe pentru întărirea prezenţei militare la graniţa cu Siria, a transmis agenţia de presă Demiroren, adăugând că peste 100 de vehicule cu armament au fost trimise în zonă, relatează Reuters.

Intensificarea activităţii militare vine la câteva zile după ce preşedintele turc Tayyip Erdogan a transmis că Turcia va amâna o operaţiune militară în Siria, având în vedere retragerea trupelor americane din zonă.

Agenţia de presă turcă a transmis că un convoi al armatei, din care fac parte tancuri şi obuze, se îndreaptă duminică spre zona Kilis de la graniţa cu Siria.

O parte din echipamentul şi personalul militar va fi mobilizată în unităţi de-a lungul graniţei, iar o altă parte va fi poziţionată în Siria, în zona de graniţă Elbeyli.

Elbeyli este situată la 45 de kilometri nord-vest de oraşul sirian Manbij, care a fost un punct de dispută pentru Administraţia de la Ankara şi de la Washington.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat miercuri că pregăteşte retragerea "totală" şi "rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA au fost tensionate din cauza politicilor privind Siria. Statele Unite au sprijinit armata kurdă YPG din Siria în lupta împotriva Statului Islamic. Turcia consideră YPG un grup terorist şi o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a declarat vineri că salută decizia Statelor Unite de a-şi retrage trupele din Siria şi că Administraţia de la Ankara va ajuta coordonarea retragerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO