Business Internaţional

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, îndeamnă Rusia la dialoguri cât mai transparente şi solide pentru a diminua tensiunile dintre Moscova şi Occident

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO,...

Autor: Robert Manea

18.11.2021, 19:48 126

Politicianul român Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, le cere oficialilor ruşi să menţină un dialog cât mai „solid, transparent şi onest” cu alianţa militară occidentală pe fondul tensiunilor mari persistente dintre Moscova şi Occident cu privire la anexarea Peninsulei Crimeea de către Ucraina şi conflictul din regiunile estice ale Ucrainei - Doneţk şi Lugansk.

Recent, Rusia a fost acuzată că l-ar fi ajutat pe Alexandru Lukaşenko, preşedintele Belarusului, să orchestreze o criză de frontieră cu statele membre din Europa Estică, lucru pe care Kremlinul îl neagă, relatează postul radio Europa Liberă România.

Ţările occidentale şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la desfăşurările de forţe militare ruse aproape de graniţele Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce Moscova a criticat exerciţiile navale intensificate ale NATO în Marea Neagră, relatează sursa citată.

Într-un interviu cu radio Europa Liberă România, fostul ministru de externe al României, Mircea Geoană, a spus că, deşi relaţiile cu Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, oficialii NATO „căută şi aşteaptă cu nerăbdare să continue discuţiile cu omologii lor ruşi” atât la nivel politic, cât şi la nivel militar.

„Suntem pregătiţi să continuăm şi să îndemnăm Rusia să revină la Consiliul NATO-Rusia”, a spus el. „Deocamdată, Rusia respinge invitaţiile noastre, dar sperăm că realizează importanţa faptului de avea un dialog solid, transparent şi onest cu NATO”.

Săptămâna trecută, Kremlinul a declarat public că îşi va proteja graniţele în faţa ţărilor care încearcă „să controleze” Rusia, inclusiv în zona Mării Negrre.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, susţine că „mişcarea trupelor noastre militare pe teritoriul nostru nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare”.

Mişcările periodice ale trupelor ruseşti din zona au alarmat Kievul şi capitalele occidentale.

De curând, Ucraina a afirmat că peste 90.000 de militari ruşi au fost aduşi lângă graniţă cu toate că manevrele militare se încheiaseră, lucru pe care a îndemnat-o Rusia să-şi exprime intenţiile în mod transparent.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO