Business Internaţional

Minoritarii de la Fox ii stau in cale lui Murdoch

12.01.2005, 00:00 13



News Corporation si-a propus sa detina controlul absolut al Fox Entertainment Group. Corporatia vrea sa preia actiunile investitorilor minoritari, facand in acest sens o oferta in valoare de 5,9 miliarde de dolari (4,5 miliarde euro), relateaza Financial Times.



Gigantul media, condus de Rupert Murdoch, detine 82% din actiunile grupului media Fox , din care fac parte televiziunea Fox News si studiourile de film 20th Century Fox. Fox mai detine si 34% din actiunile DirectTV, cea mai mare platforma americana de televiziune prin satelit. Printre ultimele filme produse de 20th Century Fox se numara "I Heart Huckabees" si "I, Robot".



In conditiile actuale ale ofertei, actionarii minoritari ai Fox vor primi in schimbul unei actiuni Fox 1,9 actiuni News Corp, echivalentul a 33,54 de dolari/actiune.



Listarea News Corp in SUA inseamna tranzactionarea actiunilor pe bursa din New York si renuntarea la bursa din Sydney. Insa in acest calcul nu mai intra o listare separata a titlurilor Fox, cred analistii.



In octombrie, actionarii News Cop si-au dat acordul pentru mutarea sediului principal, din Australia in statul american Delaware. Se presupune ca aceasta manevra va ajuta corporatia sa atraga investitii suplimentare din partea institutiilor financiare americane.



Anul trecut, Fox Entertainment Group a generat incasari de 12 miliarde de dolari (9 miliarde de euro).



Dupa anuntarea ofertei, actiunile News Corp au coborat cu 2,1%, la 17,85 dolari, in timp ce titlurile Fox au urcat cu 9,5% centi la nivelul de 34,19 dolari.



Dave DeVoe, directorul financiar al News Corp, a declarat ca oferta reprezinta o prima de 7,4% la pretul de inchidere la titlurile Fox din 7 ianuarie, sau 16,9% peste media cotatiilor din ultimele sase luni. "Aceasta tranzactie va fi principala manevra in simplificarea structurii capitalului News Corp."



In urma aceastei tranzactii actiuni contra actiuni, Murdoch ar ramane cu lichiditati pe care le-ar putea folosi la o posibila rascumparare a actiunilor News Corp (purtatoare de drepturi de vot) achizitionate de Liberty Media, companie detinuta de John Malone. Malone detine in prezent 18% din drepturile de vot ale News Corp, al doilea pachet dupa cel detinut de familia Murdoch, de 29%. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO