Business Internaţional

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Soarta minorităţilor maghiare nu este negociabilă

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Soarta...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

11.10.2017, 08:41 187

Szijjarto a reiterat faptul că legea educaţiei din Ucraina încalcă acordul de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană şi a adăugat că va iniţia revizuirea acordului în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai UE, la 16 octombrie.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a menţionat că o majoritate calificată este necesară pentru adoptarea măsurii de revizuire a acordului. Dacă Ucraina nu-şi va schimba poziţia, Ungaria va adopta sancţiuni în privinţa comerţului, a avertizat Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe a mai precizat că noua lege influenţează în mod nefavorabil 71 instituţii de învăţământ din vestul Ucrainei, unde se află majoritatea etnicilor maghiari.

Peter Szijjarto consideră că argumentul potrivit căruia legea este necesară pentru îmbunătăţirea abilităţilor de limbă ucraineană în rândul minorităţilor este o "minciună cinică", iar Ungaria va respinge acest lucru la toate forurile internaţionale.

"Educaţia în limba maternă şi cunoaşterea limbii ucrainene se pot dezvolta în paralel", a mai spus Szijjarto.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale vor avea dreptul să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO