Business Internaţional

Ministrul ungar al economiei sugereaza aprecierea forintului pentru stoparea inflatiei

25.06.2007, 20:32 17

Limitele benzii de fluctuatie a forintului afecteaza capacitatea bancii centrale de a micsora inflatia, cea mai mare din statele Uniunii Europene, afirma ministrul economiei din Ungaria, Janos Koka, citat de Bloomberg. El este primul membru al guvernului care sugereaza ca ar putea deveni necesar sa se renunte la limite.
Exista deja un curent de opinie care considera ca trecerea la regimul valutar de flotare libera ar permite forintului sa se aprecieze suficient pentru a reduce preturile la import si a micsora rata anuala a inflatiei, situata la 8,5% la nivelul lunii mai.
Comentariile lui Koka le contrazic pe cele ale lui Andras Simor, guvernatorul bancii centrale, care sustine ca inflatia poate fi contracarata fara flotarea libera a forintului, si pe cele ale lui ministrului de finante Janos Vers, care afirma ca guvernul nu este inca pregatit pentru o evolutie libera a monedei ungare.
Koka se alatura practic unui grup de economisti care sustin ca forintul ar trebui sa fluctueze liber, ca valuta poloneza, ceha si slovaca, inainte ca Ungaria sa adopte moneda europeana. Ungaria a fost surclasata de celelalte trei state europene din regiune in privinta controlului ratelor dobanzilor, a deficitului bugetar si a inflatiei in vederea adoptarii euro.
"Ar putea exista un conflict intre culoarul controlat de tranzactionare a forintului si politica bancii centrale de a tinti inflatia. Mi-ar placea sa avem o intalnire pentru a vedea impreuna ce masuri ar trebui luate pentru diminuarea inflatiei", a declarat Koka.
Forintul s-a apreciat la mijlocul saptamanii trecute pana la cotatia de 248,80 forinti/euro. Paritatea poate fluctua intre 240,01 si 324,71 forinti/euro, impiedicand banca centrala sa limiteze cresterea preturilor de consum. Rata inflatiei a crescut de aproape patru ori anul trecut, in conditiile in care guvernul a luat masuri pentru a reduce cel mai mare deficit bugetar din UE. Banca centrala vrea sa reduca rata inflatiei la mai putin de 3%, in primul semestru al anului 2009.
Pentru schimbarea gestionarii cursului monedei ungare este nevoie de un acord intre banca centrala si guvern, iar premierul Gyurcsany a respins de cateva ori propunerile autoritatilor monetare.
"Discutiile intre guvern si banca centrala sunt frecvente si corespunzatoare", a declarat ministrul finantelor Janos Veres, adaugand ca nu stie nimic de propunerea lui Koka.
Tintirea inflatiei alaturi de reducerea deficitului bugetar de la recordul de 9,2% din PIB, inregistrat anul trecut, sunt conditii pe care Ungaria trebuie sa le indeplineasca pentru a se califica pentru adoptarea euro.
Koka a declarat ca planul Ungariei de a reduce deficitul va permite tarii sa adopte euro in 2013, cu un an mai devreme decat sfarsitul perioadei estimate de Gyurcsany, 2010-2014.
"Ma astept ca Ungaria sa intre in zona euro in perioada 2011-2013, dar pentru asta trebuie sa muncim mult", a spus Koka.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO