Business Internaţional

Ministrul ungar al economiei: Nu mai comparaţi Ungaria cu o piaţă emergentă

Mihály Varga, ministrul ungar al economiei

Mihály Varga, ministrul ungar al economiei

Autor: Bogdan Cojocaru

18.02.2014, 19:54 1598

Economia ungară a înregistrat anul trecut excedent comercial şi nu se confruntă cu dezechilibrele structurale care ar justifica deprecierea semni­ficativă a forintului din ultimul timp şi de aceea nu ar trebui comparată cu pieţe emergente precum Turcia şi Africa de Sud, care au deficite comerciale semni­ficative, a declarat ministrul economiei Mihály Varga.

Spre comparaţie, România a avut anul trecut un deficit comercial de aproape 1,5 miliarde de euro.

El a descris ca „realistă“ proiecţia premierului Viktor Orban că economia ar putea ajunge la un ritm de creştere de 4% în 2016, dar a atenţionat că forţa economiei va depinde de evoluţiile de pe pieţe, în special de Germania, scrie Budapest Business Journal. Anul trecut unul din motoarele principale de creştere economică au fost exporturile, în special cele ale industriei auto, unde constructorii germani Opel, Audi şi Daimler au o prezenţă puternică.

Forintul a atins anul acesta niveluri nemaivăzute din 2012 după ce anul trecut a fost una din monedele europene cu cele mai slabe performanţe.

În acest context, Varga a transmis ieri băncii centrale prin intermediul unui interviu acordat unei televiziuni comer­ciale, că este nemulţumit de slăbiciunea forintului şi a sugerat instituţiei să ia în considerare un curs de schimb care să fie bun pentru buget, pentru exporturi şi pentru cei care deţin credite în valută.

Deprecierea forintului reflectă faptul că banca centrală americană îşi re­trage programul de stimulare economică, dar şi dobânda de politică monetară redusă din Ungaria care face neatractive activele maghiare. Banca centrală ungară este condusă de un aliat al guvernului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO