Business Internaţional

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney: UE nu poate negocia rapid un acord post-Brexit cu Marea Britanie. Este foarte puţin probabil ca Guvernul Boris Johnson să solicite prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney: UE nu poate...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

29.01.2020, 16:43 63

Uniunea Europeană acceptă ideea că este foarte puţin probabil ca Guvernul Boris Johnson să solicite prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit, afirmă ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, avertizând însă că este imposibil să fie negociat un nou acord până la sfârşitul acestui an.

"Cred că este acceptat acum la nivelul UE, iar eu sunt categoric de acord că este improbabil ca Marea Britanie să ceară prelungirea perioadei de tranziţie", a declarat Simon Coveney, citat de agenţia Reuters.

"Abordarea de negocieri a Uniunii Europene va fi configurată pentru a se adapta calendarului, astfel că vor fi necesare anumite opţiuni. Uniunea Europeană a concluzionat deja că nu se poate în niciun caz să fie definitivat un acord privind viitoarele relaţii până la sfârşitul acestui an, nu există nicio şansă", a precizat peful diplomaţiei irlandeze.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, vrea să obţină până la sfârşitul anului 2020 un acord comercial cu Uniunea Europeană. Oficialii UE au avertizat că perioada de negocieri ar fi prea scurtă. Renunţarea bruscă de către Marea Britanie la reglementările UE la finalul perioadei de tranziţie şi lipsa unui acord comercial cu Uniunea Europeană ar putea genera probleme semnificative pentru ambele părţi, în principal în privinţa traficului bilateral de mărfuri, a transporturilor şi tranzacţiilor financiare.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a avertizat că încheierea perioadei de tranziţie fără un acord Brexit va afecta mult mai mult Marea Britanie decât Uniunea Europeană. "În cazul în care nu ajungem la un acord până la sfârşitul anului 2020, vom ajunge din nou la o situaţie de tip marginea prăpastiei, iar acest lucru ar afecta în mod clar interesele noastre, dar va afecta Marea Britanie mai mult decât Uniunea Europeană, deoarece UE va continua să beneficieze de piaţa comună din uniunea vamală şi de cele 70 de acorduri internaţionale semnate cu partenerii noştri. Dar oricum nu este în interesul nostru. Vom organiza aceste negocieri pentru a obţine cele mai multe rezultate într-o perioadă scurtă. Pe 1 februarie, vom fi pregătiţi să oferim un mandat de negocieri", a declarat Ursula von der Leyen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO