Business Internaţional

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb: De la aderarea la UE, România a primit 48,6 miliarde euro, beneficiu net de 32,1 miliarde euro

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că de când a aderat la Uniunea Europeană, în anul 2007, România a contribuit la bugetul UE cu 16,5 miliarde euro şi a primit 48,6 miliarde euro, un beneficiu net de 32,1 miliarde euro.

"România este ţară beneficiară netă. De la aderare, la 1 ianuarie 2007, şi până în prezent, România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 16,5 miliarde de euro şi a primit 48,6 miliarde de euro. Adică un beneficiu net de 32,1 miliarde de euro. România, în actualul exerciţiu financiar 2014 - 2020, a primit 11 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 25,6% din total alocare pentru România, de 43 de miliarde de euro.

Prin Politica de Coeziune, România a primit până în prezent 6,3 miliarde de euro, reprezentând 20,3% din total alocare pentru fondurile europene structurale şi de investiţii faţă de o medie europeană de 22%", a afirmat Rovana Plumb la conferinţa "O politică de coeziune inclusivă pentru o Uniune mai apropiată de cetăţeni", care a avut loc, marţi, la Palatul Parlamentului.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că, în ceea ce priveşte propunerile Comisiei Europene, România a adoptat o poziţie naţională, prin pachetul legislativ care se încadrează în Politica de Coeziune.

"Este o poziţie care răspunde nevoilor de dezvoltare ale românilor care asigură coeziunea şi bunăstarea acestora. În acest moment dorim să ne exprimăm deschiderea şi angajamentul ferm de a acţiona ca un partener activ şi constructiv, facilitator de consens, având ca premisă obţinerea unui acord general pe viitorul cadru financiar multianual, dar, bineînţeles, că acest acord depinde foarte mult de ambiţiile fiecărui stat membru", a explicat Plumb.

Ministrul Rovana Plumb a participat, marţi, la conferinţa "O politică de coeziune inclusivă pentru o Uniune mai apropiată de cetăţeni", la Palatul Parlamentului. La eveniment au fost prezenţi şi premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, deputatul PSD, Florin Iordache, şi ministrul delegat pentru Afacerile Europene, Victor Negrescu.

Declaraţiile Rovanei Plumb vin în contextul în care comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat luni, la Bucureşti, că România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastructura de transport.

Comisarul european a adăugat că există, pe de altă parte, şi o parte plină a paharului.

"Dacă ne uităm la partea plină a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI şi BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui pentru care statul încă plătea credite", a indicat Creţu.

Totodată, aceast a adăugat că absorbţia "greoaie" a fondurilor europene de către România este o slăbiciune pe care Bucureştiul o are încă de la aderarea la Uniunea Europeană, şi că îşi propune "un dialog permanent cu Guvernul".

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.