Business Internaţional

Ministrul de finanţe al Germaniei face public planul de salvare ce va fi discutat la summitul UE

Ministrul de finanţe al Germaniei face public planul de salvare ce va fi discutat la summitul UE

Autor: Adrian Voicu

04.12.2011, 09:40 1310

Ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a prezentat sâmbătă propunerea sa pentru reducerea datoriilor publice de către ţările din zona euro, ce va fi discutată la summitul UE de săptămâna viitoare, informează Reuters.

Schaeuble speră ca propunerea sa să readucă încrederea investitorilor, prin aplicarea planului ţările din zona euro trimiţând un semnal că se angajează să limiteze nivelul datoriilor la 60% din PIB.

"Avem nevoie de un fond de răscumpărare în fiecare ţară din zona euro", a spus Schaeuble pentru publicaţia Passauer Neuer Presse.

"Fiecare dintre aceste ţări ar trebui să pună bazele unui fond special care să preia datoria ce depăşeşte 60% din PIB, acesta urmând să fie plătit din taxe. Într-o perioadă de 20 de ani, datoria ar trebui redusă la 60%", a spus el.

În cazul Germaniei, fondul - care va acoperi datoriile federale, statale şi municipale - va ajunge la 500 de miliarde de euro, datoria Germaniei fiind de aproximativ 80% din PIB.

O propunere anterioară, din urmă cu o lună, făcută de consilieri economici independenţi guvernului german, a fost respinsă de Merkel pe motiv că este nerealistă.

Propunerea consta în realizarea unui fond de 2,3 trilioane de euro şi presupunea punerea laolaltă a tuturor datoriilor ţărilor din zona euro. Germania este împotriva asumării responsabilităţii pentru datoriile întregii zone euro, argumentând că fiecare ţară în parte trebuie să abordeze problema datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO