Business Internaţional

Ministrul britanic de finanţe se pregăteşte să crească taxele la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 50 de ani. ”Ne vom îndrepta către cele mai bogate 20% dintre familii”

Ministrul finanţelor din Regatul Unit, Rishi Sunak

Ministrul finanţelor din Regatul Unit, Rishi Sunak

Autor: Eduard Ivanovici

04.03.2021, 15:09 1515

Ministrul finanţelor din Marea Britanie, Rishi Sunak, şi-a apărat planul prin care intenţionează să crească taxele la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 50 de ani, adăugând că este corect ca impactul resimţit de angajaţii cu venituri mari să fie mai mare, transmite Bloomberg.

Declaraţiile vin la o zi după ce Sunak a anunţat că va ridica taxa pe profit la 25%, guvernul urmând să contrabalanseze creşterea prin reduceri semnificative pentru investiţii.

Cancelarul britanic a citat recent o analiză care arată că „cele mai bogate 20% din totalul gospodăriilor” vor aduce o contribuţie de 15 ori mai mare decât gospodăriile cu venituri mici, adăugând că 70% din business-uri nu vor fi afectate de strategie.

Ieri, guvernul de la Londra a anunţat că va majora impozitul pe profit al companiilor de la 19% până la 25% în 2023, decizie luată pe fondul despărţirii de Uniunea Europeană şi crizei generate de COVID-19.

Măsurile vor creşte povara fiscală de la 34% la 35% din produsul intern brut (PIB) în 2025-2026, cel mai înalt nivel de la sfârşitul anilor 1960 încoace. Conform estimărilor oficiale, îngheţarea impozitului pe venit pentru o perioadă de patru ani aduce 1,3 milioane de oameni în sistemul fiscal.

Sunak încearcă acum să pună în echilibru măsurile de susţinere cu nevoia de a asigura pieţele că va gestiona responsabil finanţele publice. Ultimul plan al ministrului conturează un nou sistem de cheltuieli pe termen scurt şi urmăreşte să ajute companiile în timpul celei de-a treia perioade de carantină.

Nivelul şomajului din Regatul Unit crescut recent cu 5,1% şi a ajuns la maximul ultimilor cinci ani, arată datele Biroului Naţional de Statistică (ONS).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO