Business Internaţional

Ministrii din G7, sub apasarea inflatiei

07.12.2005, 17:55 12

La intalnirea oficiala a Grupului celor 7 de la Londra s-au discutat subiectele fierbinti de pe agenda economica mondiala.

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cele mai puternice economii ale lumii au avertizat asupra cresterii presiunilor inflationiste, aducand in discutie sentimentul protectionist si dezechilibrele din comertul international, scrie Financial Times.

Grupul celor 7 a declarat ca desi pretul mare al petrolului se va repercuta asupra activitatii economice, cresterea va ramane "solida". In luna septembrie, membrii G7 nominalizasera petrolul ca singurul impediment in calea cresterii.

Avertizarea asupra inflatiei a venit dupa ce banca centrala americana (Fed) a continuat sa inaspreasca politica monetara si dupa decizia Bancii Centrale Europene de a majora cu 0,25% dobanda de referinta, prima din ultimii cinci ani. Banca Japoniei a inceput sa tatoneze terenul pentru schimbarea politicii monetare extrem de relaxate.

Ministrii de finante din G7 s-au angajat sa ia masuri pentru cresterea economisirii in Statele Unite si sa promoveze cresterea in Europa si Japonia. De asemenea s-a cerut o mai mare flexibilitate a cursului de schimb pe pietele in curs de dezvoltare din Asia.

Repetand sablonul ca ratele de schimb reflecta fundamentele economice, G7 a nominalizat China. "Asteptam ca implementarea unui sistem valutar mult mai flexibil sa imbunatateasca functionarea si stabilitatea economiei globale si sistemele monetare internationale", au precizat acestia.

Din momentul in care China a reevaluat moneda nationala cu 2% fata de dolar in iulie, evolutia renminbi, care este vazut ca un cos de valute, nu a mai fost marcata de evenimente. John Snow, secretarul Trezoreriei americane, a reusit sa controleze presiunile protectioniste ale Congresului. Sponsorii legii din Senat care a impus majorarea tarifelor aplicate importurilor chinezesti au fost de acord sa amane votul, pentru a-i acorda timp Chinei sa demonstreze ca noul regim va duce la o reforma reala.

"Noul sistem de schimb valutar al Chinei a operat cu o prea mare rigiditate, sporind riscul la care este supusa economia tarii si cea globala", crede Snow. Jin Renqing, ministrul de finante chinez care a participat la o sesiune speciala alaturi de Brazilia, India si Africa de Sud, a declarat ca tara sa va permite in timp fortelor de pe piata sa joace un rol mai important in determinarea valorii renminbi.

Gordon Brown, ministrul de finante britanic, a apreciat concesiunile comerciale oferite de Brazilia si India. Opozitia Frantei la reforma politicii agricole din UE reprezinta unul dintre obstacolele principale in calea progresului discutiilor legate de comert.

Brown si Snow au subliniat ca Thierry Breton, ministrul de finante francez, a semnat declaratia G7. "In momentul in care discuta in calitate de ministru de finante este extraordinar, dar cand discuta in calitate de ministru al comertului este supus unor constrangeri", a declarat Snow. "Asa ca va trebui sa il facem pe Thierry Breton ministrul de finante sa discute cu Thierry Breton ministrul comertului si sa fie foarte convingator", a continuat acesta.

Ministrii comertului din Statele Unite, Uniunea Europeana, Brazilia, India, Japonia si Australia au declarat ca nu asteptau un progres semnificativ la Hong Kong. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO