Business Internaţional

Miniştrii de Externe din ţările UE au stabilit să impună noi sancţiuni Rusiei, pe fondul condamnării disidentului Aleksei Navalnîi

Miniştrii de Externe din ţările UE au stabilit să...

Autor: Mediafax

22.02.2021, 18:23 120

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene au convenit, luni după-amiază, asupra impunerii unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza condamnării disidentului Aleksei Navalnîi.

Sancţiunile ar urma să intre în vigoare săptămâna viitoare şi vor include blocarea activelor şi restricţii de călătorie impuse persoanelor responsabile de arestarea şi condamnarea lui Aleksei Navalnîi, afirmă surse politice de la Bruxelles citate de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Înaintea reuniunii, Germania, Luxemburg, Lituania, Letonia şi Estonia pledaseră pentru o poziţie dură faţă de Rusia.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut impunerea de sancţiuni, dar şi iniţierea unui dialog cu Administraţia Vladimir Putin. "Eu sunt în favoarea sancţiunilor, trebuie elaborată lista cu numele persoanelor sancţionate. Dar este necesar şi dialog constructiv cu Rusia. Avem nevoie de Rusia, pentru gestionarea a numeroase conflicte internaţionale", a afirmat Heiko Maas, conform site-ului Tagesschau.de.

La rândul său, ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a exprimat solidaritate cu Germania.

Uniunea Europeană a criticat condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, cerând eliberarea imediată a acestuia. Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la protestele opoziţiei. În replică, Germania, Polonia şi Suedia au expulzat diplomaţi ruşi. "Relaţiile noastre se află într-un moment dificil. În mod categoric, relaţiile bilaterale sunt afectate grav, iar cazul Aleksei Navalnîi reprezintă atingerea nivelului cel mai scăzut", a declarat recent Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Guvernul Germaniei a catalogat drept "îngrijorător" avertismentul Administraţiei Vladimir Putin privind eventualitatea întreruperii relaţiilor diplomatice cu Uniunea Europeană în cazul impunerii unor sancţiuni suplimentare.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Rusia ar putea suspenda relaţiile diplomatice cu Uniunea Europeană. "Pornim de la premisa că suntem pregătiţi pentru acest lucru, în cazul în care vom asista la impunerea de noi sancţiuni asupra unor sectoare şi dacă apar riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile domenii. Nu vrem să ne izolăm în relaţiile globale, dar trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de situaţii. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război", a afirmat Serghei Lavrov în urmă cu două săptămâni. Ulterior, Ministerul rus de Externe a comunicat că Rusia este pregătită să întrerupă relaţiile dacă Uniunea Europeană iniţiază o astfel de criză. La rândul său, Preşedinţia Rusiei a comunicat că ar prefera consolidarea relaţiilor cu UE, dar a atras atenţia că trebuie să fie pregătită pentru orice situaţie. "Dacă UE merge pe această cale, da, trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău. Sigur că, dacă ne confruntăm cu o linie politică destructivă care ne afectează infrastructura şi interesele, atunci Rusia trebuie să fie pregătită în avans pentru astfel de măsuri neprietenoase", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia s-au deteriorat după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în 2014, şi în contextul conflictului separatist din estul Ucrainei. Uniunea Europeană a impus o serie de sancţiuni Rusiei. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a criticat suplimentarea capabilităţilor militare în unele state est-europene membre NATO şi UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO