Business Internaţional

Ministerul Apărării din Germania recunoaşte că a cheltuit enorm cu consultanţii: 155 mil. euro

Ministerul Apărării din Germania recunoaşte că a...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2019, 00:00 174

Ministerul Apărării din Germania a cheltuit pe consultanţă externă aproape la fel de mult cât toate celelalte 13 ministere la un loc în ultimele luni. Opoziţia de stânga spune că consilierii tratează armata ca pe un El Dorado, scrie Deutsche Welle.

În perioada ianuarie-iunie 2019, ministerul german al apărării şi instituţiile sale afiliate au cheltuit 155 milioane euro pentru consultanţi externi şi servicii de asistenţă. Cifrele au fost dezvăluite ca răspuns la o solicitare parlamentară a Partidului de Stânga. Celelalte 13 ministere germane au plătit 178 mil. euro pentru servicii externe. Cheltuielile au variat de la 48 mil. euro (Ministerul Transporturilor) până la doar 293.000 de euro (Ministerul Educaţiei). Sub fostul său şef Ursula von der Leyen - acum preşedinte desemnat al Comisiei Europene - Ministerul Apărării s-a confruntat adesea cu critici privind deficienţele echipamentelor şi lejeritatea cu care recurge la consultanţă externă, în pofida faptului că are un personal de peste 20.000 de persoane.

Principala explicaţie a cheltuielilor mari este provocarea pe care o reprezintă digitalizarea. Acest lucru îl spune Thomas Silberhorn, secretarul de stat al Ministerului Apărării şi membru al blocului conservator al cancelariei Angela Merkel. El a precizat că suma include 109 mil. euro cheltuiţi pentru furnizorul de servicii IT al armatei germane, BWI. Compania deţinută de guvern a fost înfiinţată în 2007 şi oferă servicii logistice şi administrative IT la nivel naţional exclusiv pentru Bundeswehr în 1.200 de locaţii, inclusiv pentru o misiune NATO în Kosovo. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO