Business Internaţional

Miliardarul Warren Buffett si-a pierdut increderea in dolarul american

30.10.2003, 00:00 18

Warren Buffett, unul din cei mai de succes oameni de afaceri din lume, a prezis recent ca dolarul isi va continua declinul, anuntand pentru prima data ca a inceput sa cumpere devize straine. Cu o avere estimata de publicatia Forbes la 30 de miliarde de dolari, Buffett ocupa locul doi in topul celor mai bogati oameni ai lumii, in urma lui Bill Gates. " Au trebuit sa treaca 72 de ani pentru ca sa incep a cumpara devize straine," a declarat Buffett, in varsta de 73 de ani, revistei Fortune.
Din primavara lui 2002, grupul sau de investitii, Berkshire Hathaway, a facut investitii semnificative - pe care inca le detine - intr-un serie de valute. "Daca detii alte devize inseamna ca estimezi o scadere a dolarului."
Miliardarul american, care in anii 1990 a refuzat sa investeasca in dot.com-uri preferand in schimb sectoarele puternice, precum industria si energia, a declarat ca se protejeaza impotriva cresterii dolarului deoarece e ingrijorat de marimea deficitului bugetar al Statelor Unite. Buffett a adaugat ca sitatia bugetara " s-a inrautatit semnificativ, ajungandu-se in situatia in care intreaga bogatie a tarii e transferata in afara intr-un ritm alarmant." Daca se va continua in aceasta maniera se va ajunge la un dezechilibrul major, avertizeaza Buffett. Miliardarul a refuzat insa sa mentioneze ce valute detine in portofoliu. In ultimile luni, Buffett a criticat reducerile de taxe "ordonate" presedintele Bush, considerandu-le un cadou pentru cei bogati. In recentele alegeri, Buffett  a fost numit consilier economic in echipa electorala a actualului guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger.



SUA sub ochiul critic al Europei
Economistul sef al Bancii Centrale Europene(BCE), Otmar Issing, a declarat recent ca deficitul bugetar al SUA este nesustenabil, cerand in acelasi timp o ameliorare rapida a acestei deficiente. "Nivelul actual al deficitului de cont curent este nesustenabil pe termen lung,  iar o ajustare este inevitabila, chiar daca aceasta va fi sau nu sustinuta de politici macroeconomice active." "Intrebarea este daca aceasta ajustare se va realiza intr-o maniera ordonata. "Deficitul de cont curent reprezinta suma imprumutata din afara necesara acoperirii cererii nesatisfacute prin productia interna. BCE si o serie de finantisti europeni, printre care si ministrul german de finante Hans Eichel, au cerut guvernului american sa ia masuri pentru a reduce deficitul de cont curent, argumentand ca acesta afecteaza stabilitatea dolarului si cresterea economica. Presedintele BCE, Win Duisenberg, a declarat la inceputul lunii ca o ajustare a dolarului este inevitabila din cauza deficitului bugetar urias. In  ultimul an moneda euro s-a apreciat cu 9% fata de dolar.
Issing a mai explicat ca "deficitele uriase" si "politica monetara inflationista" nu reprezinta obtiuni valabile pentru stimularea cresterii economice.



In boxa acuzatilor: John Snow si China
John Snow va deveni joi cel de-al doilea secretar al Trezoreriei in 12 ani care va fi chemat sa explice in fata Senatului american masurile de politica valutara. Subiectul nr. 1: yuanul chinez.
Snow va oferi in fata Comitetului Bancar al Senatului o marturie asupra unei probleme care a preocupat intens mediile de afaceri si cercurile politice din SUA: manipularea propriilor monede de catre partenerii comerciali ai SUA. Oficiali americani au solicitat in mai multe randuri presedintelui Bush sa isi intensifice presiunile asupra guvernului chinez pentru a-l forta sa aprecieze yuanul fata de dolar, intr-un efort de stimulare a exporturilor americane.
"Toate semnele ne indica faptul ca China isi manipuleaza moneda" a declarat Phil English, membru al Partidului Republican. English a cerut impunerea unor taxe vamale de pana la 40% pentru toate importurile provenite din China. Pentru moment, Snow si presedintele Bush  nu privesc aceasta masura ca aplicabila, insa odata cu alegerile electorale de anul viitor este asteptata o schimbare radicala in atitudinea oficialilor.
"Daca ameninti China cu protectionismul, aceasta va deveni mult mai inflexibila in politica valutara, ceea ce ar duce la conflicte serioase," a declarat Greg Valliere, analist la Schwab Capital Markets.
Pe de alta parte, oficialii Bancii Centrale a Chinei au declarat ca rata de schimb a Chinei va ramane neschimbata pentru a sustine dezvoltarea economica a tarii.
Presiunea asupa yuanului chinez va creste si mai mult in urma summit-ului liderilor europeni care se vor reuni joi la Beijing. Potrivit unui purtator de cuvant, presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, va insista pe langa presedintele Hu Jintao pentru a permite aprecierea graduala a yuanului fata de dolar. Rata de schimb dolar-yuan a ramas de mai bine de 10 ani la paritatea 8,28. Surplusul Chinei cu Uniunea Europeana a ajuns la 53 mld. $, iar cu SUA, la 130 mld. $. Avand in vedere ritmul rapid de crestere al economiei chineze, de peste 8% anual, aceste deficite se vor adanci.



Decizia Fed ridica pietele si dolarul
Federal Rezerves (Fed), autoritatea monetara a SUA, a lasat miercuri ratele de dobanda pe termen scurt la 1%, cea mai mica valoare din ultimii 45 de ani, sugerand ca o asemenea schimbare ar putea avea loc in cursul anului viitor. 
In declaratia emisa, Fed-ul s-a aratat optimist - pentru prima data de la inceputul anului - asupra perspectivelor de pe piata muncii, afirmand ca aceasta este intr-un proces de stabilizare. Oficialii nu au laudat insa cresterea impresionanta a economiei americane - ajunsa la un ritm anualizat de 6% in ultimile luni, si nu au mentionat nimic de cresterea consumului si a increderii in mediul de afaceri.
In schimb au avertizat inca o data de riscul reprezentat de deflatie. Avand in vedere ca Fed-ul nici macar nu a incercat sa pregateasca piata pentru o crestere a dobanzii, analistii sustin ca o asemenea masura nu va surveni in viitorul apropiat.
Decizia Fed a oferit un puternic impuls pietelor financiare: indicii Dow Jones si Nasdaq au inregistrat un avans de 1,5% si respectiv de 2,6%.
" Declaratia Fed-ului a multumit pe toata lumea," a declarat Keith Keenan, vicepresedinte al brokerului Wall Street Access. Indicele S%P 500 a urcat de asemenea cu 1,5%, in timp ce 29 din cele 30 de actiuni din structura Dow Jones Industrial Average au inchis sedinta in teritoriu pozitiv.
In urma deciziei Fed si a cresterii burselor, yenul s-a apreciat pina la cel mai inalt nivel din ultimii trei ani in raport cu dolarul, care a scazut si fata de euro, diminuindu-si cresterea din ziua precedenta.
Avind in vedere ca Rezerva Federala a SUA tinde sa pastreze ratele dobinzilor la nivel stabil inca o perioada de timp, analistii au notat ca principalii beneficiari vor fi monedele cu randament ridicat si cele care vor profita de perspectivele de crestere economica ale SUA, precum yenul, dolarul australian si dolarul neo-zeelandez.
La 13 GMT, dolarul era cotat in jurul a 108,03 yeni, traderii suspectind ca Banca Japoniei ar putea interveni pentru a limita aprecierea yenului.
Cursul de schimb al euro a atins si el cel mai scazut nivel din ultimele opt saptamini fata de yen, fiind de 126,13 yeni/euro.
In raport cu dolarul, moneda unica a cistigat jumatate de procent si a ajuns la 1,1718 dolari/unitate. Ulterior paritatea a scazut la 1,1694. Euro s-a situat la un minim pentru ultimele sase zile fata de moneda americana in sedinta precedenta.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO