Business Internaţional

Miliardarul Sanjeev Gupta, proprietarul Sidex Galaţi, a angajat una dintre cele mai cunoscute firme de restructurare din lume pentru a vedea dacă poate să supravieţuiască prăbuşirii unuia dintre finanţatorii săi, controversatul fond Greensill, care a intrat în insolvenţă

Sanjeev Gupta, şeful GFG Alliance şi Liberty Steel

Sanjeev Gupta, şeful GFG Alliance şi Liberty Steel

Autor: Eduard Ivanovici

11.03.2021, 13:35 23697

Antreprenorul anglo-indian Sanjeev Gupta a angajat un trio de consilieri de restructurare pentru a-şi ajuta grupul GFG Alliance în procesele de negociere cu unul dintre principalii săi creditori, Greensill Capital, scrie The Wall Street Journal.

În prezent, Gupta negociază un acord de menţinere a status quo-ului cu Greensill în ideea de a oferi mai mult timp de respiro companiilor pe care le deţine, având în vedere plăţile unor datorii de câteva miliarde de dolari, conform unor surse familiare cu situaţia, citate de WSJ.

Eforturile vin după ce Greensill a început să demareze procedurile de insolvenţă, decizie anunţată după ce grupurile elveţiene GAM Holding şi Credit Suisse au declarat că îşi vor închide fondurile asociate cu Greensill deoarece au dubii cu privire la valoarea adevărată a companiei. O parte din business poate fi achiziţionat de Apollo Global Management, un fond de investiţii din Statele Unite.

Miliardarul a angajat în acest sens compania de restructurare Alvarez & Marsal, firma de avocatură Norton Rose Fulbright şi banca de investiţii PJT Partners.

Marţi, Gupta le-a transmis oficialilor din cadrul sindicatelor britanice că problemele din interiorul Greensill creează o „situaţie dificilă care are nevoie de o gestionare minuţioasă”. Antreprenorul a adăugat că GFG Alliance înregistrează suficient de multe finanţări, însă intenţionează să îşi refinanţeze business-ul, mişcarea ce s-ar întinde pe o perioadă lungă de timp.

Potrivit surselor WSJ, Greensill – susţinută de SoftBank cu 1,5 miliarde de dolari în 2019 – a avut credite neplătite în valoare de 5 miliarde de dolari către GFG Alliance. De asemenea, GFG a transmis într-o scrisoare de la începutul lunii februarie că dacă Greensill nu îi va mai finanţa capital de lucru, compania se va prăbuşi în insolvenţă.

Zilele trecute, Banca Centrală Europeană (BCE) le-a cerut creditorilor continentului să ofere informaţii cu privire la împrumuturile restante către Greensill şi GFG Alliance.

Una dintre companiile lui Sanjeev Gupta, Liberty Steel, a finalizat în 2019 achiziţia fostului combinat Sidex de la Galaţi, devenind ulterior Liberty Galaţi, într-o tranzacţie estimată la 740 de milioane de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO