Business Internaţional

Miliardarul Rupert Murdoch da 5 mld. dolari pentru publisherul cotidianului The Wall Street Journal

03.05.2007, 19:44 19

Familia Bancroft, principalul actionar al Dow Jones, companie care detine cotidianul The Wall Street Journal, cel mai important ziar de business din lume, a respins oferta nesolicitata de 5 mld. dolari (3,67 mld. euro) a companiei News Corp. detinuta de Rupert Murdoch.
In ciuda respingerii ofertei, actiunea lui Rupert Murdoch a evidentiat o impartire a opiniilor in familia Bancroft care a dus la cresterea speculatiilor cu privire la o majorare a ofertei News Corp pentru Dow Jones, sau faptul ca fonduri de investitii private se vor alatura in cursa pentru cotidianul Wall Street Journal, unul dintre cele mai importante si influente ziare financiare din lume, scrie Financial Times.
Oferta in valoare de 60 dolari (44 euro) pe actiune, cu 65% mai mult decat pretul la bursa in sedinta precedenta, a fost trimisa consiliului de administratie al Dow Jones in urma cu doua saptamani, potrivit unor oficiali.
Anuntul ofertei a declansat marti, 1 mai, o crestere a actiunilor Dow Jones cu 57 centi la 57,28 dolari (42 euro) inainte ca autoritatile sa stopeze tranzactiile.
Si actiunile altor companii care detin ziare de business sau agentii de presa s-au apreciat, printre care The New York Times Company, Reuters si Pearson, compania care detine Financial Times. Actiunile News Corp. s-au depreciat cu 3,9% la tranzactiile din Australia.
Rupert Murdoch doreste sa achizitioneze Wall Street Journal in special datorita influentei pe care ziarul o are asupra mediului de afaceri oriunde in lume. El doreste sa utilizeze ziarul ca mod de promovare al unui nou canal tv de afaceri care va fi lansat in acest an si de extindere a audientei online a News Corp.
"Acesta (Wall Street Journal n. red.) este cel mai tare ziar din America si unul dintre cele mai bune din lume", a declarat Murdoch intr-un interviu acordat postului de televiziune Fox News Channel, detinut de News Corp. "Dar are nevoie de a fi parte dintr-o organizatie mai mare pentru a ajunge mai departe", a adaugat el. "Este o oferta foarte generoasa si mult prea mare pentru firmele de investitii private", a adaugat el.
Oferta i-a fortat pe membrii familiei Bancroft, care controleaza publisherul Dow Jones de aproape 80 de ani, sa se decida intre companie si o prima de 65% oferita de Murdoch. Membrii familiei Bancroft si-au redus pachetul de actiuni fara drept de vot detinut la Dow Jones de la 35% in 1997 la putin peste 6% la inceputul acestui an, desi ei controleaza 64,2% din actiunile cu drept de vot de clasa B si detin aproximativ 25% din companie.
Actiunile News Corp. s-au depreciat cu 4,2% pe masura ce investitorii au pus sub indoiala decizia lui Murdoch de a investi in industria ziarelor tiparite, in timp ce cititorii si companiile de publicitate migreaza catre Internet.
Oferta News Corp. pentru Dow Jones evalueaza partea detinuta de familia Bancroft la aproximativ 1,23 miliarde dolari (903 milioane euro). Aceasta oferta reprezinta de aproximativ 17 ori profitul Dow Jones estimat pentru 2007, potrivit estimarilor analistului Steven Barlow de la Prudential Equity Group cu sediul in New York. "In ultimii ani, ziarele s-au vandut cu aproximativ de 10-11 ori valoarea profitului estimat pentru anul in curs", a adaugat Barlow. Propunerea de achizitie a lui Sam Zell pentru grupul Tribune cu sediul in Chicago a reprezentat de zece ori profitul estimat pentru 2007.
Precum alte companii de publishing de business, Dow Jones a inregistrat probleme dupa sfarsitul boom-ului pietei bursiere. Dar compania a obtinut performante mai bune decat alte grupuri de publishing prin achizitia mai multor publicatii online precum site-urile MarketWatch si Factiva si introducerea de tarife suplimentare pentru accesarea continutului online.
Exista sansa ca News Corp. sa fi deschis calea catre alti ofertanti precum General Electric, compania care detine CNBC, reteaua de stiri financiare. Washington Post, Gannett si chiar Google ar putea fi interesate, potrivit lui Michael Chren, director la fondul de investitii Allegiant Asset Management cu sediul in Palm Beach Gardens, Florida.
"General Electric nu este interesat de achizitia Dow Jones", a declarat Jeffrey Immelt, directorul executiv al companiei.
John Morse, directorul financiar al Washington Post, a refuzat oferirea oricarui comentariu cu privire la depunerea unei oferte pentru Dow Jones. Jon Murchinson, purtator de cuvant al Google de asemenea a refuzat orice comentariu pe acest subiect.
Christopher Bancroft impreuna cu Elizabeth Steele si Leslie Kill din familia Bancroft fac parte din consiliul de administratie al Dow Jones. Bancroft si Steele nu au dorit sa comenteze cu pri
vire la o eventuala vanzare a actiunilor detinute.
"Printre posibilii ofertanti se regaseste si Bloomberg", a declarat Peter Kreisky, presedintele Kreisky Media Consultancy cu sediul in New York.


Familia Bancroft detine 25% din Dow Jones
Membrii familiei Bancroft si-au redus pachetul de actiuni detinut la Dow Jones de la 35% in 1997 la putin peste 6% la inceputul acestui an.
Familia controleaza 64,2% din actiunile cu drept de vot de clasa B si detin aproximativ 25% din companie.
Anuntul ofertei a declansat marti, 1 mai, o crestere a actiunilor Dow Jones cu 57 centi la 57,28 dolari (42 euro) inainte ca autoritatile sa stopeze tranzactiile, in timp ce actiunile News Corp. s-au depreciat cu 4,2%.
Oferta News Corp. pentru Dow Jones evalueaza compania la aproximativ 1,23 miliarde dolari (903 milioane euro).

Rupert Murdoch
Clasat pe locul 32 in topul celor mai bogati americani, cu o avere estimata la 7,7 miliarde dolari (5,65 miliarde euro), Rupert Murdoch in varsta de 75 de ani este actionar, director executiv si presedinte al consiliului de administratie al companiei News Corp., unul dintre cele mai mari conglomerate media din lume. Originar din Australia, Murdoch a studiat la Universitatea Oxford si la varsta de 23 de ani a mostenit ziarul Adelaide din Australia. Compania sa a achizitionat anul trecut reteaua sociala online MySpace pentru suma de 580 milioane dolari (426,2 milioane euro) pentru a-si intari pozitia si pe Internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO