Business Internaţional

Miliardarul Merckle incearca sa preia controlul HeidelbergCement

14.06.2005, 19:01 18

Miliardarul german Adolf Merckle, proprietarul Spohn Cement GmbH, a lansat o oferta de 6,52 miliarde de euro pentru preluarea celui mai mare producator de ciment din Germania, HeidelbergCement AG, informeaza Bloomberg.

Spohn a oferit 60 de euro pe actiune, cu 19% mai mult decat pretul la care s-a incheiat tranzactionarea la bursa germana. Merckle detine deja un pachet de 12,8% din companie. "Nu este o oferta foarte generoasa", considera Michael Betts, analist la JPMorgan Chase&Co din Londra. "Dar in momentul in care controlezi o afacere nu mai trebuie sa platesti mult pentru pachetul premium", a continuat acesta.

Merckle se afla in consiliul HeidelbergCement alaturi de fiul sau Ludwig si este investitorul numarul doi al grupului. Atat directorul executiv Bernd Scheifele, cat si directorul financiar Lorenz Naeger au lucrat in trecut pentru o companie controlata de Merckle. Cei doi manageri s-au unit cand HeidelbergCement a raportat prima pierdere anuala de la al doilea razboi mondial.

Merckle ocupa locul 101 in topul Forbes al miliardarilor lumii din 2003, cu o avere estimata la 3,3 miliarde de dolari (2,7 mld. euro).

Conform revistei Manager din Germania, sotia sa, Ruth, face parte din familia Schleicher, care controleaza Schwenk Beteiligungen, cel mai mare investitor de la HeidelbergCement, cu un pachet de 22,4%.

Familia Merckle detine si alte grupuri, inclusiv Phoenix Pharmahandel, o companie farmaceutica din Germania.

Oferta lui Merckle este comparabila cu cea pe care Cemex din Mexic a lansat-o in momentul in care a achizitionat RMC Group Plc din Marea Britanie. Mexicanii au platit pentru actiune cu 43% mai mult decat pretul acestora la bursa. Investitorii de la Aggregate Industries au primit cu 40% mai mult in momentul in care grupul a fost achizitionat de Holcim din Elvetia, producatorul numarul doi de ciment din lume. Holcim si Cemex au cheltuit in total 6,3 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru achizitii numai in acest an, iar HeidelbergCement a cautat sa revigoreze afacerea.

Pierderea neta a grupului aproape ca s-a dublat atingand nivelul de 105 milioane de euro in primul trimestru, iar vanzarile nu au inregistrat schimbari prea mari, nivelul lor mentinandu-se constant la 1,36 miliarde de euro.

HeidelbergCement a produs 65,2 tone de ciment anul trecut, Cemex a avut o productie de 80 de milioane de tone, Holcim 102 milioane de tone, iar Lafarge, liderul de piata, 119 milioane de tone. La nivel global, grupul german a raportat o cifra de afaceri de 6,9 miliarde de euro.

HeidelbergCement este prezenta si in Romania prin Carpatcement Holding, divizia de ciment locala din cadrul grupului, care a inregistrat o rata de crestere de 30% pana la aproximativ 125 de milioane de euro in 2004. Valoarea investitiilor in acest domeniu s-a ridicat la 9,5 milioane de euro, iar la nivelul celor trei divizii, de ciment, betoane si agregate la 12 milioane de euro.

Grupul german a intrat pe piata din Romania in 1998, iar in prezent acopera peste o treime din cererea locala de ciment. Compania a investit pana acum peste 240 de milioane de euro pe cele trei piete pe care activeaza. HeidelbergCement dispune de trei fabrici de ciment in Romania la Moldocim Bicaz, Casial Deva si Romcif Fieni, ultima fiind achizitionata in toamna lui 2002.

cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO