Business Internaţional

Miliardarul german Merckle pierde 53% din HeidelbergCement

21.12.2008, 17:01 11

Familia germana Merckle ar putea fi nevoita sa cedeze o participatie de pana la 53% in cadrul companiei HeidelbergCement (prezenta si pe piata romaneasca) catre banci pentru a-si mentine compania de investitii pe linia de plutire, au declarat surse familiare cu situatia citate de Bloomberg.

Un grup de peste 30 de banci in frunte cu Commerzbank, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland Group si Landesbank Baden-Wuerttemberg solicita transferarea acestei participatii in schimbul unui pachet de refinantare de 700 de milioane de euro (971 de milioane de dolari) pentru divizia de investitii Spohn Cement a familiei, conform surselor citate.
Adolf Merckle, in varsta de 74 de ani, a carui avere estimata la 9,2 mld. dolari il plaseaza pe pozitia 94 in cadrul listei Forbes a celor mai bogati oameni din lume pe acest an, este in cautare de finantare de urgenta de mai mult de doua luni dupa ce a suferit pierderi masive de pe urma pariurilor gresite pe evolutia actiunilor Volkswagen si a pietelor de actiuni.
Datoriile in crestere puternica ale familiei ameninta holdinguri incluzand Spohn, divizia de investitii VEM Vermoegensverwaltung, care datoreaza bancilor 5 mld. euro si distribuitorul de medicamente Phoenix Pharmahandel, conform surselor citate mai sus.
"Nu facem comentarii pe marginea negocierilor cu bancile", a declarat Vivien Kremer, purtatoare de cuvant a VEM. Bancile ar putea vinde actiunile HeidelbergCement in cadrul unei actiuni coordonate catre un investitor strategic in momentul redresarii pietelor de actiuni, posibil in trimestrul trei sau patru al anului viitor, conform surselor. Dividendele platite de HeidelbergCement ar urma sa fie incluse intr-un cont si utilizate pentru plata datoriei.
Merckle a utilizat imprumuturile acordate Spohn in 2005 pentru a castiga controlul asupra HeidelbergCement. La acea vreme, Merckle a oferit actiunile achizitionate de Spohn creditorilor ca garantie pentru finantare. Dupa ce actiunile HeidelbergCement au pierdut 75% din valoare in acest an, bancile au solicitat miliardarului garantii financiare suplimentare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO