Business Internaţional

Miliardarul George Soros şi-a vândut acţiunile la Facebook, Netflix şi Goldman Sachs chiar înainte ca preţul acestora să se prăbuşească

Miliardarul George Soros şi-a vândut acţiunile la...

Autor: Tibi Oprea

25.11.2018, 10:09 24292

George Soros, investitor miliardar şi activist liberal, a notat încă trei mişcări de succes în portofoliu. Chiar înainte de deprecierea de pe bursă, Soros şi-a vândut participaţiile la Facebook, Netflix (din grupul FAANG) şi la gigantul bancar Goldman Sachs, potrivit Barron’s.

Preţurile acţiunilor celor trei companii au înregistrat o scădere abruptă la bursă în trimestrul al patrulea. Preţul acţiunilor Facebook a coborât cu aproape 20%, iar cel al acţiunilor Goldman Sachs cu 15%, faţă de minimul ultimelor luni. Acţiunile gigantului de streaming de mare viteză Netflix au scăzut cu aproape 29% de la finalul lunii septembrie.

Compania de investiţii a miliardarului, Soros Fund Management, care gestionează averea familiei lui Soros, a anunţat această mişcare săptămâna trecută la Comisia pentru valori mobiliare şi burse, însă reprezentanţii acesteia au refuzat să comenteze legat de aceste tranzacţii.

Cunoscut pentru pariurile riscante făcute în business – unele câştigate, altele dezastruoase – George Soros şi-a salvat de această dată o parte din bani. Publicaţia Barron’s a estimat că, dacă afaceristul şi-ar fi păstrat participaţiile, ar fi înregistrat pierderi de aproximativ 17,7 milioane de dolari până acum în trimestrul al patrulea.

Soros Fund Management deţinea, la finalul celui de-al doilea trimestru, 159.200 de acţiuni în cadrul Facebook – o nouă achiziţie, având în vedere că la finalul primului trimestru nu deţinea nicio acţiune la reţeaua de socializare – şi le-a vândut pe toate la finalul celui de-al treilea, înainte ca preţul acestora să scadă.

În cadrul Netflix a rămas cu doar 13.800 de acţiuni, după vânzarea a 106.400 de acţiuni. La Goldman Sachs, şi-a restrâns participaţia la doar 28.206 acţiuni la finele lunii septembrie, de la 64.814 câte deţinea la final de iunie.

Pe de altă parte, investitorul şi filantropistul ungaro-american a pariat pe investiţii în gigantul chinez din retail Alibaba Group Holding şi în constructorul american de chip-uri Micron Technology. Acesta a cumpărat 91.200 de acţiuni la Alibaba în perioada în care preţul acestora a scăzut pe fondul disputelor comerciale dintre SUA şi China cu 11,2%, însă dat fiind faptul că aceste dispute au continuat, acţiunile Alibaba au mai scăzut cu încă 11% până în prezent. În cadrul Micron, Soros Fund Management a cumpărat 490.100 de acţiuni, şi acestea înregistrând scăderi masive, de aproape 20% în semestrul al patrulea. Dacă Soros îşi va menţine participaţiile la aceste două companii, acestea înregistrează până în prezent pierderi însumate de 6,2 milioane de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO