Business Internaţional

Miliardarul George Soros se uita cu scepticism la viitorul dolarului

31.01.2006, 20:09 31

Celebrul investitor se declara ingrijorat de preluarea presedintiei bancii centrale americane de catre Ben Bernanke.

Mogulul de origine maghiara a declarat ca este ingrijorat de faptul ca Ben Bernanke, viitorul presedinte al Fed, nu va fi la fel de pragmatic ca Alan Greenspan in politica monetara. Bernanke va prelua la inceputul lunii februarie postul de presedinte al Fed de la Alan Greenspan. Acesta din urma a condus banca centrala a Statelor Unite timp de aproape 19 ani, informeaza bloomberg.com.

Referitor la evolutia dolarului in 2005, miliardarul Soros, care pariase gresit pe o scadere in 2005 (a crescut cu 18%), a mai declarat ca dolarul a fost ajutat sa creasca de o piata imobiliara solida si de politica de crestere a dobanzilor practicata de Fed.

La finalul intalnirii anuale de la Davos, unde s-a desfasurat Forumul Economiei Mondiale, el a spus ca "redresarea dolarului a atins un punct maxim, desi acest lucru nu inseamna ca va urma un declin al monedei americane".

"Ma astept, asadar, ca incepand din 2007 sa se inregistreze o scadere importanta a cheltuielilor populatiei si nu vad ce alta activitate economica ii poate lua locul ca unul dintre cele mai importante motoare ale cresterii economice", a explicat omul de afaceri.

"Sunt un pic ingrijorat de faptul ca Bernanke este academician", a declarat Soros intr-un interviu acordat la Davos. Referitor la Greenspan, miliardarul in varsta de 75 de ani a afirmat ca "Alan era foarte pragmatic si analiza foarte atent orice situatie".

Bernanke, fost profesor universitar la universitatea Princeton, in prezent presedintele departamentului de consiliere economica de la Casa Alba, sustine fixarea unei tinte pentru nivelul inflatiei cu ajutorul careia sa se stabileasca nivelul ratelor dobanzii. Greenspan a declarat ca este in favoarea flexibilitatii de a infrunta direct riscurile prin ajustarea constanta a politicii Fed in functie de mersul economiei.

Bernanke "ar putea aduce cu el principiile academice ce teoretic ar trebui sa guverneze politica Fed, dar in realitate nu pot fi puse in intregime in practica", a mai adaugat Soros. "Asadar Bernanke ar putea fi pregatit din punct de vedere teoretic sa adopte mai rapid anumite doctrine, lucru cu care eu nu sunt de acord."

La ultima intalnire prezidata de Greenspan se asteapta o noua crestere a dobanzii cu 0,25%, pana la 4,5 procente, aceasta fiind decizia ce va pune punct erei Greenspan la conducerea Fed. Ben Bernanke a devenit cunoscut datorita functiilor de director al Fed si de sef al consilierilor pe probleme economice de la Casa Alba. De asemenea se mai bucura si de imaginea de membru al echipei conduse de Greenspan, lucru care pare sa conteze destul de mult. Nu se stie cat de mult il va ajuta aceasta notorietate la conducerea Fed, multi analisti asteptandu-se ca Bernanke sa aiba aceeasi soarta ca si Greenspan la inceputul carierei. Cand acesta a preluat in 1987 presedintia Fed de la Paul Volker, multe voci l-au criticat considerand ca nu are calificarea si experienta necesare pentru a-l inlocui pe Volker.

Cu toate ca la inceputul carierei de presedinte al Fed, Greenspan s-a confruntat cu o situatie dificila datorita cresterii rapide a inflatiei ca urmare a declinului dolarului, pana la urma s-a dovedit a fi un bun manuitor al fraielor economiei americane.

De asemenea, Lunea Neagra, cea mai mare cadere a pietei bursiere din Statele Unite, a avut loc la numai doua luni de la venirea la conducerea Fed a lui Greenspan.

Inevitabil, Bernanke se va afla un timp destul de lung sub presiunea erei Greenspan, perioada in timpul careia au trecut pe la Casa Alba patru presedinti, economia s-a confruntat cu doua perioade de recesiune si numeroase crize mondiale.

"Golul lasat de Alan este foarte mare, dar cred ca cea mai potrivita persoana pentru a-i succeda este Bernanke", a afirmat Edward Gramlich, fost guvernator al Fed.

Dolarul a crescut ieri fata de yen la cel mai ridicat nivel din ultimele patru saptamani, in special datorita speculatiilor privind o noua majorare a ratei dobanzii de catre Fed, pana la 4,5%. De asemenea majoritatea oamenilor de afaceri mizeaza pe o noua crestere cu un sfert de procent a dobanzii si la intalnirea pe care conducerea Fed o va avea in luna martie. Dolarul a crescut anul trecut cu 14 procente fata de yen, aceasta crestere venind ca urmare a cresterii ratelor dobanzii de catre Fed, in timp ce banca centrala a Japoniei a mentinut rata dobanzii aproape de 0. Dolarul a fost tranzactionat ieri la o cotatie de 117,63 yeni/dolar, in crestere de la 117,33 yeni in data de 27 ianuarie. Fata de moneda euro, dolarul a fost tranzactionat la un pret de 1,2077 dolari/euro, in data de 27 ianuarie fiind cotat la 1,2094 dolari/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO