Business Internaţional

Miliardarul George Soros: Economia SUA va intra in recesiune in 2007

10.01.2006, 18:32 15

Miliardarul american spune ca recesiunea va incepe in urma evolutiei dolarului si a caderii pietei de real estate, care este supraevaluata.

Influentul mogul de orgine maghiara este de parere ca masurile luate de Fed in ceea ce priveste inasprirea politicii monetare si a scaderii preturilor proprietatilor imobiliare vor arunca Statele Unite, incepand din 2007, in recesiune, relateaza Financial Times.

Scaderea preturilor proprietatilor imobiliare ar putea fi asociata cu declinul dolarului, lucru care ar duce la o incetinire a eforturilor pe care banca centrala le duce pentru a redresa economia Statelor Unite.

Soros a declarat ca se asteapta ca rata dobanzii, acum la un nivel de 4,25%, sa creasca in 2006 pana la 4,75%.

In opinia miliardarului american "daca pretul caselor va continua sa scada, economia Statelor Unite se va confrunta cu o situatie din ce in ce mai dificila".

El mai este de parere ca "recesiunea va avea loc in 2007, nu in 2006. Aceste declaratii au fost facute in timpul unei conferinte sustinute la Institutul de Afaceri Internationale din Singapore.

Soros mai crede ca desi economiile tarilor europene, dar si cea a Japoniei isi revin dupa o perioada mai grea, acestea nu vor putea contrabalansa impactul pe care intrarea in recesiune a economiei SUA o are asupra economiei mondiale.

"Cresterea economica a Europei este relativ buna, dar o situatie grea a economiei americane va fi asociata cu declinul dolarului, ceea ce va afecta si economiile tarilor europene", a mai afirmat Soros in cadrul aceleiasi conferinte.

El a mai afirmat ca pietele internationale au o evolutie pozitiva, dar ca situatia ar putea suferi modificari negative, dar considera ca o cale de a diminua efectele unei eventuale incetiniri a ritmului economiei mondiale este stimularea cererii interne in Asia si in celelalte regiuni care se afla in plin proces de dezvoltare.

Soros a sugerat ca propunerea Fondului Monetar International prin care tarile dezvoltate sa doneze fonduri tarilor sarace, ar putea constitui o cale de stimulare a cererii.

Investitorul in varsta de 75 de ani, care este cunoscut ca fiind un important filantrop, este de parere ca economia globala se confrunta cu inca doua probleme importante: razboiul condus de Statele Unite impotriva terorismului si incalzirea globala.

Soros a afirmat ca razboiul impotriva terorismului pe care regimul Bush l-a initiat dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 si cel din Irak a facut ca parerea multor oameni despre Statele Unite sa se schimbe in mod negativ.

"Cea mai mare gafa facuta de Bush a fost sa declare razboi teroristilor. Datorita acestui lucru din ce in ce mai multi americani realizeaza ca administratia a pornit pe un drum gresit."

In legatura cu incalzirea globala care poate afecta serios umanitatea, Soros este de parere ca ar trebui reduse emisiile de dioxid de carbon, nu ca acum cand companiile care reduc sursele de poluare sunt recompensate.

"Civilizatia noastra se afla la un punct de cotitura", a declarat miliardarul in legatura cu acest subiect.

Militant pentru libertatea presei, Soros a punctat asupra faptului ca in Statele Unite, Rusia si China puterea media este detinuta de un grup restrans de oameni, lucru care are o influenta negativa asupra acestui domeniu. Acesta a atras atentia ca situatia Chinei este cea mai delicata cand vine vorba de libertatea presei.

Atata timp cat economia Chinei se afla in plina expansiune acest subiect nu este considerat foarte important, dar in momentul in care cresterea economica va incepe sa scada, libertatea presei va fi esentiala pentru o informare cat mai corecta. alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO