Business Internaţional

Miliardarul egiptean Naguib Sawiris pariază pe companii aeriene şi petrol pentru următorii doi ani

Miliardarul egiptean Naguib Sawiris pariază pe companii...

Autor: Dorin Oancea

06.05.2020, 15:45 280

Miliardarul egiptean Naguib Sawiris crede că preţul petrolului va urca la 100 de dolari barilul în 18 luni, şi spune că va cumpăra acţiuni ale companiilor aeriene, împotriva colegului miliardar Warren Buffett, care a anunţat recent că a vândut toate acţiunile deţinute la respectivele companii. 

Sawiris, preşedinte şi CEO al Orascom Investment Holding şi singurul non-coreean care deţine o licenţă de telecomunicaţii în Coreea de Nord, a declarat la CNBC că vede oportunităţi nu numai în companiile aeriene, ci şi în turism, hoteluri şi internet.

„În fiecare criză există oportunităţi”, a spus Sawiris. „Puteţi merge astăzi să cumpăraţi o companie aeriană pentru 1 dolar, dacă vă asumaţi cea mai mare parte a datoriei.”

Acţiunile companiilor aeriene din SUA s-au prăbuşit în acest an, deoarece solicitările de călătorii aeriene s-au oprit complet, scăzând cu peste 95% din cauza pandemiei.

Sawiris, vorbind din Cairo, a declarat că este de acord cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la impulsul administraţiei de a redeschide economia Americii. Sawiris a spus că aceasta este „una dintre puţinele ori” în care Trump are dreptate. „S-ar putea să nu găsească leacul, s-ar putea să nu găsească vaccinul, deci cât timp vom fi în închisoare în casele noastre?”

Sawiris a declarat că războiul preţurilor dintre liderul OPEC, Arabia Saudită şi Rusia, a fost un efort „calculat” de a ucide industria de şist din Statele Unite.

În luna martie, OPEC şi alţi producători majori nu au reuşit să ajungă la un acord pentru a reduce producţia, chiar înainte de apariţia coronavirusului. Preţurile au atins minimelr pe 18 ani înainte ca alianţa să ajungă la un acord de reducere cu 9,7 milioane de barili pe zi în aprilie, ceea ce echivalează cu 10% din producţia mondială şi este cea mai mare reducere a producţiei din istorie.

Întrebat dacă petrolul ar fi atins aceleaşi niveluri dacă s-ar fi ajuns la un acord OPEC din martie, Sawiris a explicat că preţurile ar fi scăzut oricum din cauza reducerii consumului, „dar nu ar fi scăzut la acest nivel”.

„Cred că a fost calculat”, a spus el. „Cred că ştiau că asta se va întâmpla şi totuşi voiau să o facă, deoarece, prin eliminarea unui concurent, preţul va creşte peste 50 sau 60 de dolari. Acum cred că peste 18 luni petrolul va atinge 100 de dolari barilul”.

Preţul petrolului a crescut marţi cu 20%, pe măsură ce economiile globale încep să se redeschidă încet, după luni întregi de oprire forţată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO