Business Internaţional

Miliardarul chinez Jack Ma, „dispărut” recent după ce a fost luat în vizor de Partidul Comunist, ar încerca de fapt să se ferească de ochii publicului în timpul investigaţiei antitrust pe care au deschis-o autorităţile. Ce planuri are statul cu fintech-ul său

Miliardarul chinez Jack Ma, „dispărut” recent după...

Autor: Eduard Ivanovici

06.01.2021, 17:12 778

Organele de reglementare financiară din China ar presa fintech-ul Ant Group, fondat în 2014 de omul de afaceri Jack Ma, să îşi împartă datele cu autorităţile de la Beijing, scrie The Wall Street Journal.

Jack Ma, care a creat şi gigantul de e-commerce Alibaba, nu a mai fost văzut în public de peste două luni. Totuşi, David Faber – jurnalist în cadrul CNBC – a declarat că Ma nu a dispărut, ci doar încearcă de fapt să se ferească de atenţia publicului într-una din locuinţele sale din Hangzhou, citând aici mai mult persoane aproapiate miliardarului.

Autorităţile cred că Ant Group exploatează datele personale ale aplicaţiei de plăţi Alipay, creată de Alibaba şi Jack Ma în 2004, fapt ce îi oferă fintech-ului un avantaj competitiv în faţa micilor creditori şi băncilor, au declarat mai mulţi oficiali din guvernul chinez, citaţi de WSJ.

Alipay, care înregistrează peste un miliard de utilizatori, acumulează cantităţi vaste de informaţii cu privire la obiceiurile de consum ale userilor, precum şi istoricele de plăţi şi conduita din timpul creditelor.

În aceste condiţii, autorităţile de reglementare pot forţa grupul să îşi transfere datele într-un sistem naţional, condus de Banca Populară a Chinei (BPC). Alternativa ar fi ca Ant să îşi împartă datele cu o agenţie de rating care ar fi controlată de BPC, manevrată la rândul ei de Consiliul de Stat. Totuşi, compania nu a transferat până acum datele, conform WSJ.

Autorităţile chineze vor ca Ant Group să semene tot mai mult cu o bancă, adică să îşi folosească din ce în ce mai des fondurile. Fintech-ul a convins aproximativ 100 de bănci să furnizeze majoritatea fondurilor pe care le implică împrumuturile. Astfel, Ant ar fi profitat de poziţia pe care o deţine în piaţă, iar băncile au continuat să se confrunte cu riscuri pe măsură ce creditorii nu reuşeau să îşi efectueze plăţile.

WSJ a scris în decembrie că fintech-ul a generat peste 500 de milioane de împrumuturi în 2020.

Jack Ma a criticat vehement organele de reglementare financiară din China, pe care le-a numit „un club al oamenilor bătrâni” care sufocă inovaţia şi limitează creşterile economice, fapt ce ar fi dus la oprirea listării Ant Group pe bursele din Shanghai şi Hong Kong. Decizia ar fi fost luată de preşedintele Xi Jinping, autorităţile deschizând ulterior o investigaţie antitrust asupra Alibaba.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO