Business Internaţional

Miliardarul care stă în spatele Roşia Montană şi a fabricilor Delphi a pierdut jumătate din banii investitorilor în acest an

Miliardarul care stă în spatele Roşia Montană şi a fabricilor Delphi a pierdut jumătate din banii investitorilor în acest an

Autor: Adrian Voicu

06.12.2011, 15:19 2034

John Paulson, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori speculativi din lume, poate spune că a avut cel mai groaznic an din viaţa sa, în primele 11 luni din 2011 pierzând 46% din valoarea celui mai mare fond de hedging al său, informează Bloomberg.

Miliardarul american care controlează fondul Paulson&Co şi se află pe locul 39 în topul Forbes, cu o avere estimată la 16 miliarde de euro, se află nu doar în spatele proiectului minier de la Roşia Montană - prin participaţia de 18% deţinută la compania canadiană Gabriel Resources -, ci şi la Delphi, companie care în România are peste 12.000 de angajaţi în patru unităţi de lucru.

Fondul deţinut de Paulson, Advantage Plus Fund, care speră să profite de evenimente precum preluările şi intrărire în faliment obţinând un profit cât mai mare, a avut un declin de 3,6% luna trecută.

Paulson & Co., care administrează active în valoare de 28 de miliarde de dolari, a avut de asemenea pierderi în acest an ca urmare a investiţiilor făcute în Citigroup, Bank of America şi Sino-Forest.

Paulson, în vârstă de 55 de ani, şi-a redus expunerea netă din principalele sale fonduri de hedging la 30% luna trecută scăzând valoarea pariurilor periculoase la toate fondurile deţinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO