Business Internaţional

Miliardarul brazilian Eike Batista este pus faţă în faţă cu insolvenţa

Miliardarul brazilian Eike Batista este pus faţă în...

Autor: Ştefan Stan

27.10.2013, 16:34 625

Eike Batista, preşedintele conglomeratului brazilian EBX Group, care a făcut o avere de peste 30 de miliarde de dolari din exploatarea de petrol şi gaze naturale, este pus faţă în faţă cu insolvenţa, scrie Financial Times.

Totul a început să meargă prost pentru Batista anul trecut, în martie, când fiul său de 20 de ani, care conducea maşina miliardarului, a lovit mortal un muncitor de 30 de ani.

La 1 octombrie anul acesta, compania OGX, condusă de Batista, a ratat o plată de 3,6 miliarde de dolari în obligaţiuni, iar magnatul brazilian are termen până joi să implementeze o restructurare în cadrul firmei. Compania îşi pregăteşte deja actele pentru faliment, în cazul în care discuţiile de restructurare nu vor avea succes.

Falimentul OGX ar putea cauza cel mai mare default al unei companii din istoria Americii Latine.

Batista s-a născut în Minas Gerais în 1956 şi a înceut să investească în industria minieră în anii 1980 şi 1990. Fiind un om superstiţions, toate companiile sale au un “X” în denumire, pentru a sugera profituri multiple.

Investitorii străini au primit cu succes viziunea lui Batista pentru un imperiu de minerit, exploatare de petrol, energie şi infrastructură la o scală mare. A întemeiat astfel OGX, câmpurile petrolifere din Atlantic care vor fi exploatate de OSX, compania sa navală, care va folosi cel mai mare port din America Latină, construit de LLX, grupul său logistic.

Batista a atras parteneri internaţionali variaţi, de la Anglo American, compania minieră din Marea Britanie, la general Electrics din SUA şi Eon, compania de energie din Germania.

Eroarea cea mai mare pe care a făcut-o omul de afaceri brazilian a fost să încarce cu datorii compania de exloatare petroliferă OGX, chiar înainte de a începe producţia. Când a fost anunţat în iunie că ambele câmpuri petrolifere pe care compania miza au fost “păcăleli”, a înceut colapsul pentru grupul brazilianului.

Companiile sale au devenit dependente de statul brazilian. În ciuda negării, grupul a primit creditări masive din partea unor bănci braziliene, inclusiv Băncii Braziliene de Dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO