Business Internaţional

Miliardarul american Sam Zell ofera 8,2 miliarde de dolari pentru grupul Tribune

Miliardarul american Sam Zell ofera 8,2 miliarde de dolari pentru grupul Tribune

Sam Zell a castigat controlul asupra Tribune in fata miliardarilor Ron Burkle si Eli Broad din California

03.04.2007, 19:58 20

Sam Zell si-a majorat oferta pentru grupul Tribune la 8,2 miliarde de dolari, depasind-o pe cea depusa de miliardarii Ron Burkle si Eli Broad din California.
Sam Zell a declarat ca boardul Tribune, companie care detine publicatiile Los Angeles Times si Chicago Tribune, s-a intrunit pentru a lua in considerare noua sa oferta, in valoare de peste 8 miliarde de dolari (6 mld. euro), scrie Bloomberg.
Oficialii Tribune s-au aratat interesati de vanzarea companiei catre Zell, care a promis ca va pastra compania la fel cum a preluat-o. Oferta sa initiala a fost sub cea inregistrata de Brukle si Broad, care a fost de 8,2 miliarde dolari (6,1 miliarde euro) sau 34 dolari (25,5 euro) per actiune, conform unui oficial.
"Actionarii Tribune trebuie sa fie increzatori ca vor primi cel putin 33 dolari (29,4 euro)", a declarat Ken Doctor, analist-sef la Outsell, o firma de consultanta cu sediul in California. "Cu cat aceasta situatie continua cu atat este mai probabil sa se incheie un contract sau ca pretul sa creasca si mai mult", a adaugat el.
Actiunile companiei Tribune, care mai detine echipa de baseball Chicago Cubs si 23 de posturi de televiziune, s-au apreciat cu 58 de centi, la 32,11 dolari (24,1 euro) la bursa din New York la sfarsitul saptamanii trecute.
Valoarea actiunilor a crescut cu 4,3% in acest an. Indicele Standard & Poor's 500 Publishing and Printing s-a depreciat cu 5,5% de la inceputul acestui an.
Gary Weitman, purtatorul de cuvant al Tribune a refuzat sa comenteze, declarand ca nu poate comenta aceasta informatie.Terry Holt, purtatorul de cuvant al lui Zell, de asemenea a refuzat sa ofere vreun comentariu. Consiliul de administratie al Tribune s-a intrunit la sfarsitul saptamanii trecute dupa depasirea termenului-limita de pe 31 martie.
Compania Tribune a devenit disponibila pentru achizitie la presiunile familiei Chandler, cel mai mare actionar al sau, care considera ca nu se iau suficiente masuri pentru a creste pretul actiunilor.
Actiunile s-au depreciat cu aproximativ 30% in ultimii doi ani, pe masura ce veniturile inregistrate de ziare si cele din reclame au scazut.
Atunci cand a depus oferta, Zell a promis ca nu va scoate la vanzare posturile de televiziune ale companiei si nici serviciile de pe Internet, care include CareerBuilder.
Oferta lui Zell include actiuni in valoare de 300 de milioane de dolari (225,2 milioane de euro). Tribune va trebui sa obtina un imprumut, pentru a plati actionarilor 17,50 dolari (13,1 euro) per actiune. Dupa care compania ar deveni privata.
Burkle si Broad au schimbat structura ofertei depuse, oferind 500 de milioane de dolari (375,4 milioane de euro) in lichiditati. Tribune are datorii pe termen lung in valoare de 4 miliarde de dolari (3 miliarde de euro) si obligatii financiare de 9 miliarde de dolari (6,75 miliarde euro).
Oficialii companiei Tribune au declarat ca veniturile provenite din reclamele din ziar au scazut cu 5,1% in luna februarie la 233 milioane de dolari (174,9 milioane de euro), urmate de o scadere de 13% a anunturilor publicitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO