Business Internaţional

Miliardarul american Kerkorian nu mai vede General Motors ca o investitie buna

09.10.2006, 18:32 12

Demisia omului lui Kirk Kerkorian din consiliul director al GM vine dupa ce miliardarul american a anuntat ca nu-si va majora participatia in cadrul companiei.
Jerome York, omul pe care miliardarul Kirk Kerkorian l-a desemnat in consiliul de administratie al GM, si-a dat demisia de la cel mai mare producator auto din SUA, anunta Bloomberg. La randul sau, Kerkorian a declarat ca nu va mai cumpara un alt pachet de actiuni in cadrul celui mai mare producator de masini la nivel mondial.
Valoarea actiunilor GM a scazut cu 6,3%, cea mai mare scadere inregistrata in ultimul trimestru.
Miliardarul Kirk Kerkorian, detinatorul a 9,9% din actiunile GM, a facut publica decizia sa si demisia lui York la sfarsitul saptamanii trecute. Aceasta declaratie urmeaza nereusitei din cadrul negocierilor privind o alianta intre GM, Renault si Nissan.
"Consiliul director nu s-a aratat receptiv in ceea ce priveste o posibila alianta", a declarat York intr-o scrisoare trimisa presedintelui consiliului director, George Fischer, motivand dezinteresul consiliului ca principalul motiv pentru demisia sa.
York, 68 ani, paraseste consiliul director al GM dupa ce directorii si-au aratat in permanenta sprijinul pentru planul directorului general Rick Wagoner in ceea ce priveste recuperarea pierderilor de 10,6 mld. dolari (8,34 mld. euro) inregistrate anul trecut.
Oficiali ai GM au declarat ca membrii consiliului director au votat in unanimitate pentru stoparea negocierilor privind alianta cu Nissan-Renault. York se alaturase consiliului director in luna februarie, cand a propus adoptarea unui ritm mai rapid al reformelor pentru recuperarea profitului.
Oficialii GM au refuzat sa comenteze asupra demisiei lui York. Producatorul de masini cu sediul in Detroit a sustinut incheierea negocierilor pentru alianta, motivand ca "cerintele unei astfel de alinte ar dezavantaja actionarii GM" si ar impiedica alierea GM cu alti producatori de masini.
Valoarea actiunilor GM a scazut cu 2,08 dolari (1,64 euro), pana la 31,05 dolari (24,43 euro) in cadrul sedintei de vineri a Bursei din New York, fiind cea mai mare scadere din luna iunie pana in prezent. Actiunile GM au crescut cu 60% de la inceputul acestui an, reprezentand cea mai mare crestere inregistrata de companiile ce intra in calculul indicelui Dow Jones.
York a mai declarat in scrisoarea pentru Fischer ca GM a facut progrese in ceea ce priveste imbunatatirea liniei de masini si extinderea afacerii din Asia si Europa de Est. Compania a redus riscul falimentului dupa ce a ajuns la un acord cu sindicatele si prin vanzarea a 51% din actiunile diviziei financiare.
York a mai declarat ca are rezerve in ceea ce priveste abilitatea GM de a concura cu rivalii de pe piata din Asia. Tot el a mai adaugat ca principala problema pentru GM este stoparea declinului in ceea ce priveste vanzarile din America de Nord.
La inceputul saptamanii trecute, Kerkorian a declarat ca regreta decizia consiliului GM de a respinge ajutorul pe care l-ar fi putut oferi alianta cu Renault-Nissan. Kerkorian a cumparat actiunile din cadrul GM prin compania sa, Tracinda.
Kerkorian a propus inceperea negocierilor cu Nissan si Renault la inceputul lunii iunie, dupa ce a facut publice scrisorile directorilor generali Wagoner si Carlos Ghosn. Acele scrisori aratau ca producatorii francezi si japonezi sunt interesati de un parteneriat cu GM ce ar fi ajutat producatorul american sa reduca cheltuielile.
Wagoner si Ghosn s-au intalnit in iulie si au propus un termen de 90 de zile pentru a vedea avantajele viitoarei aliante. Dupa intrevederea ce a avut loc la sfarsitul lunii septembrie la Paris, cei doi au fost de acord sa continue negocierile pana pe 15 octombrie. Insa pe 4 octombrie, Renault-Nissan au decis sa incheie negocierile, motivand acest lucru prin faptul ca nu pot ajunge la un acord in ceea ce priveste dorinta GM de a fi compensata pentru acordul de a participa in aceasta alianta.

Kerkorian si GM:
Kirk Kerkorian detine 9,9% din actiunile GM, fiind cel mai mare investitor individual
Kerkorian a cumparat actiunile din cadrul GM prin compania sa,Tracinda
Valoarea actiunilor GM a scazut vineri cu
2,08 dolari, fiind tranzactionate cu 31,05 dolari in cadrul bursei din New York
Negocierile dintre GM si Renault-Nissan au inceput in luna iulie, companiile urmand sa treaca printr-o perioada de proba de 90 de zile
Jerome York a detinut functia de director financiar in cadrul Chrysler
In cadrul consiliului director al GM, York a fost director independent, nu reprezentant al companiei Tracinda

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO