Business Internaţional

Microsoft se apropie de o capitalizare bursieră de 2.000 mld. dolari pe măsură ce acţiunile ating noi recorduri. Doar două companii au depăşit acest prag

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, este în prezent al treilea cel mai bogat om din lume, cu o avere netă de 144 de miliarde de dolari

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, este în prezent al treilea cel mai bogat om din lume, cu o avere netă de 144 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

09.04.2021, 13:37 648

Microsoft ar putea deveni în curând a doua companie americană care depăşeşte o capitalizare bursieră de două trilioane de dolari, potrivit Business Insider.

Preţul unei acţiuni a crescut cu 1,34% la sfârşitul ultimei şedinţe de tranzacţionare, valoarea de piaţă a companiei ajungând astfel la 1,91 trilioane de dolari.

Per total, acţiunile au crescut cu 17% de la începutul anului până acum, după un plus de 60% în 2020. De asemenea, acţiunile au crescut de cinci ori de la venirea lui Satya Nadella în funcţia de CEO, adică în februarie 2014.

Totuşi, şansele ca Microsoft să depăşească Apple şi să devină cea mai valoroasă companie publică din lume rămân în continuare mici, de vreme ce producătorul iPhone-urilor înregistrează o capitalizare de 2,2 trilioane de dolari şi a ajuns la un moment dat în februarie la 2,4 trilioane de dolari.

Microsoft, fondat de Bill Gates şi Paul Allen în 1975, este una dintre cele mai puternice corporaţii din lume. Principalele sale produse includ sistemul de operare Windows, software-urile Office, serviciul de cloud Azure, tabletele Surface şi consolele Xbox.

În ultimul deceniu, gigantul a încheiat achiziţii de zeci de miliarde de dolari, subliniind aici nume precum Skype, Mojang (creatorul jocului Minecraft) şi reţeaua socială de business LinkedIn.

Prima companie care a atins o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari este grupul Saudi Aramco, cel mai puternic jucător din industria petrolieră a lumii.

Celelalte firme care pot atinge un asemenea prag sunt Amazon şi Alphabet, ale căror valori de piaţă ajung la 1,6 şi, respectiv, 1,5 miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO