Business Internaţional

MGM si-a retras oferta pentru divizia de divertisment a grupului Vivendi

31.07.2003, 00:00 23



Trustul media Metro-Goldwyn-Mayer Inc. (MGM) s-a retras din licitatia pentru preluarea diviziei de divertisment a trustului Vivendi Universal, dupa ce a inaintat o oferta de 11,5 miliarde de dolari, considerand ca pretul cerut de compania franco-americana este prea mare.



Decizia neasteptata a conducerii MGM a redus la patru lista candidatilor pentru Vivendi Universal Entertainment (VUE) si va ingreuna eforturile grupului franco-american, care incearca sa obtina oferte de aproximativ 14 miliarde de dolari.



La inceputul lunii iulie, MGM - operatorul mai multor studiouri cinematografice de la Hollywood - a ajuns la un acord cu Cablevision Systems Corp., un alt candidat la preluarea diviziei Vivendi, in baza caruia a renuntat la pachetul de 20% din capitalul unui grup de retele de televiziune prin cablu, pentru 500 de milioane de dolari.



Acordul a vizat posturile de televiziune American Movie Classics, The Independent Film Channel si WE: Women's Entertainment, acestea urmand sa fie integrate diviziei Rainbow Media din cadrul Cablevision, care controleaza deja 80% din capitalul retelelor respective.



La acel moment, tranzactia a fost preceputa ca o modalitate prin care ambele companii isi vor consolida pozitia in cadrul licitatiei pentru Vivendi Universal Entertainment. In timp ce MGM si-a imbunatatit situatia financiara, Cablevision a obtinut controlul total asupra canalelor respective.



Analistul David Miller, de la firma Sanders Morris Harris, a apreciat ca retragerea MGM se va reflecta in mod pozitiv asupra actiunilor companiei.



Vanzarea VUE se incadreaza intr-un proiect mai amplu, in valoare de 16 miliarde de dolari, prin care Vivendi incearca sa isi redreseze situatia financiara si sa isi reduca datoriile. Pana acum, compania a primit oferte din partea NBC, Liberty Media, Viacom - unul dintre cele mai mari trusturi media din lume, studiourile MGM si doua consortii financiare, unul dintre acestea fiind conduse de vicepresedintele Vivendi, Edgar Bronfman Jr.



Vivendi Universal Entertainment include studiourile cinematografice Universal Pictures, canalurile de televiziune USA and Sci Fi, o serie de operatiuni de productie TV si mai multe parcuri tematice.



Dupa retragerea MGM, Vivendi dispune de numai doua oferte oficiale, una inaintata de Liberty Media Corp., iar a doua de grupul conduse de Edgar Bronfman Jr.



La randul sau, reteaua de televiziune NBC, lider pe piata nord-americana si divizie a grupului General Electric (GM), a propus companiei Vivendi Universal sa formeze o societate mixta, care sa includa si divizia VUE.



Potrivit unor analisti, grupul GE poate profita de pe urma deciziei MGM, datorita propunerii pe care a inaintat-o. O eventuala asociere ar conduce la formarea unui conglomerat media pe masura trusturilor The Walt Disney Co., AOL Time Warner sau Viacom Inc., cu beneficii financiare pe termen lung mai mari decat cele obtinute printr-o eventuala vanzare a activelor de divertisment.



In prima etapa de depunere a ofertelor, conducerea Vivendi a respins o propunere inaintata de miliardarul american Marvin Davis, dar surse apropiate omului de afaceri au declarat ca Davis urmareste cu interes derularea negocierilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO