Business Internaţional

Mexicanii profita din plin de criza imobiliara din Texas

30.06.2008, 14:07 19

La peste un secol si jumatate de cand Mexicul a pierdut statul Texas in favoarea Statelor Unite, Virgilio Garza intentioneaza sa recupereze o parte din pamanturi, scrie Bloomberg.
La intrarea centrului Convex din Monterrey, Garza a fost intampinat de doua fete imbracate in cowboy care tineau o pancarta pe care scria "De vanzare: Texas". Garza, un dezvoltator si investitor originar din Monterrey, se afla in cautare de proprietati americane in prag de prescriere pe care vrea sa le achizitioneze.
"Texas este ca o a doua casa pentru noi", a declarat Garza, in varsta de 45 de ani, care s-a alaturat la inceputul lunii sutelor de mexicani dornici sa achizitioneze locuinte sau terenuri din Texas in cadrul targului de la Monterrey, care a durat patru zile.
Garza, care detine mai multe fabrici si terenuri in Mexic, a declarat ca impreuna cu alti cinci parteneri de afaceri intentioneaza sa investeasca pana la 8 mil. dolari in Texas. "Noi credem ca vom gasi aici niste oportunitati", a adaugat omul de afaceri.
Aprecierea monedei nationale si o crestere economica mai rapida decat cea a Statelor Unite au oferit mexicanilor posibilitatea de a profita de criza imobiliara din Texas, care a devenit stat american in 1848 printr-un tratat care a pus capat razboiului de trei ani dintre cele doua natiuni.
Moneda nationala a Mexicului, peso, s-a apreciat cu 3,2% in fata dolarului american de la inceputul acestui an. Economia tarii, care a crescut cu 2,6% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, va creste cu 2,6% anul acesta, conform unui raport al bancii centrale din luna mai. Economia Statelor Unite va creste in 2008 cu 1,4% conform estimarilor existente.
Marco Ramirez este unul dintre agentii imobiliari care intentioneaza sa vanda case prescrise mexicanilor. Compania lui Ramirez, Now! Company a achizitionat pana acum 32 de proprietati. Dupa cum declara chiar el, cei mai vizati sunt cumparatorii mexicani, in special cei din Monterrey, care se afla la numai 240 de kilometri de granita cu statul american.
"Copiii multora dintre acesti oameni studiaza in Statele Unite. Pana acum au inchiriat sau au platit chirie, iar acesta este un moment perfect pentru achizitii", a declarat Ramirez.
Mexicul este cunoscut mai mult pentru forta de munca ieftina decat pentru investitii. Statele Unite gazduiesc circa 12 milioane de rezidenti nascuti in Mexic, dintre care jumatate sunt imigranti ilegali, conform datelor furnizate de National Association of Realtors din Washington.
Micsorarea cererii de locuinte a redus pretul mediu al unei case deja construite din Statele Unite de la 219.900 de dolari anul trecut la 202.300 de dolari in aprilie 2008, conform asociatiei din Washington.
In timp ce Texasul nu a fost atat de afectat ca Florida sau California, preturile locuintelor din statul american au scazut cu 12% fata de primul trimestru al anului trecut.
Prescrierile de locuinte din Texas au crescut cu 29% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu una din fiecare 274 de gospodarii supusa la acest proces, conform datelor furnizate de RealtyTrac.
Garza, la fel ca multi alti mexicani dispusi sa investeasca in imobiliare, considera ca acesta este momentul perfect pentru achizitii. "Vorbim despre oameni de afaceri foarte sofisticati. Ei sunt foarte constienti de ceea ce se intampla cu tara noastra. Toata lumea are nevoie de lichiditati, iar Monterrey ofera exact banii de care avem nevoie", a declarat Ramirez.
Victor Gonzalez, care detine o tipografie in Monterrey, intentioneaza sa investeasca economiile lui intr-o locuinta de 250.000 de dolari din comunitatea Mission din sudul Texasului.
"Este exact ce cautam de multa vreme. Suntem gata de actiune", a declarat incantat Gonzalez. El a adaugat ca se astepta ca pretul casei sa fie cu 50.000 de dolari mai mare. De aceea, mexicanul doreste sa lase tipografia copiilor sai si sa se pensioneze in urmatorii cinci ani pentru a se retrage in Mission, unde traficul este mai putin aglomerat, iar rata criminalitatii mult mai mica.
Singura cerinta pe care trebuie sa o indeplineasca strainii care vor sa achizitioneze proprietati rezidentiale sau comerciale in Statele Unite este detinerea unei vize valide de intrare in tara.
Raul Fabela, proprietarul firmei Construction Limited din McAllen, Texas, a vizitat Monterrey cu scopul de a vinde 42 de proprietati a cate patru apartamente fiecare, dublul inventarului sau normal. "Cumparatorii americani au disparut", a declarat el.
"Activitatea economica a incetinit inca din octombrie", a mai spus Fabela, a carui companie construieste proprietati pentru inchirieri si locuinte de lux la preturi de peste 1 mil. dolari. "Nu pot gasi companii de creditare ipotecara care sa finanteze proiectele cu o reducere de 10-15%", a adaugat el.
In Monterrey, 26 de persoane au aplicat imediat pentru un credit dupa ce au vazut oferta lui Fabela. "S-a dovedit a fi o idee foarte buna sa venim aici. Nu ne asteptam la aceste rezultate", a declarat el.
Pentru Garza, criza imobiliara din Statele Unite a reprezentat oportunitatea de a-si diversifica portofoliul. Compania lui, Grupo Vigia, detine cinci parcuri industriale si 600 de hectare de teren destinate proiectelor rezidentiale din apropiere de Monterrey.
"Cred ca acum este momentul pentru achizitii la preturi rezonabile. Vom pastra aceste proprietati timp de doi-trei ani pana cand piata isi revine si vom putea sa le fructificam", a incheiat Garza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO