Business Internaţional

Metoda Scandinavă. Danemarca se află în vârful listei campaniei de vaccinare anti COVID-19 a Uniunii Europene

Metoda Scandinavă. Danemarca se află în vârful listei...

Autor: Paul Catargiu

17.01.2021, 09:15 1686

 

            Danemarca este liderul european al vaccinării anti COVID, aceştia imunizând 2% din populaţia tării in prima tranşă a administrării serului, scrie Bloomberg. Autorităţile daneze estimează că grupurile cu prioritate, cadrele medicale şi persoanele vârstnice, vor fi vaccinate în totalitate până în luna aprilie, urmând ca populaţia generală să primească la rândul ei serul în aceeaşi lună.

              “Am reuşit o campanie de vaccinare foarte rapidă şi eficientă,” a declarat ministrul sănătăţii al Danemarcei, Soren Brostrom. Conform statisticilor, toţi bătrânii din toate azilele ţării au fost vaccinaţi cu succes. Danemarca a reuşit astfel să întreacă ţări ale Uniunii precum Germania, Spania sau Franţa în clasamentul vaccinărilor la suta de locuitori.

               La baza campaniei de vaccinare de succes se află mai multe elemente, primul dintre ele fiind structura daneză a unei societăţi bazate pe încredere, cetăţenii ţării plătind una dintre cele mai mari taxe pe venit din lume. Un studiu recent condus de Fundaţia Carlsberg arată că 79% din populaţia daneză este dispusă să se vaccineze. “Numărul mare de oameni dispuşi să se vaccineze şi încrederea uriaşă arătată autorităţilor publice de sănătate, arată sprijinul puternic pe care poporul danez îl acordă campaniei de vaccinare,” a declarat Bromstrom.

               Un alt element care a ajutat campania de vaccinare este digitalizarea puternică şi avansată a ţării. Danezii folosesc foarte puţini bani cash, iar aceştia sunt foarte obişnuiţi în a comunica virtual cu autorităţile locale. Un număr personal de identificare, similar cu CNP-ul românesc, este folosit pentru a centraliza populaţia în registrul naţional, iar o aplicaţie facilitează comunicarea dintre popor şi autorităţi.

                Încă un element vital al campaniei este uşurinţa şi claritatea comunicării informaţiilor către populaţie. Infrastructura digitală ajută la răspândirea rapidă a mesajului, însă această informaţie trebuie să fie cât mai clară şi simplă de înţeles. Guvernul condus de prim ministrul Mette Frederiksen a reuşit cu succes să salveze economia ţării la începutul pandemiei, aceştia continuând să informeze cât mai des populaţia despre pericolele virusului. Atipic pentru multe ţări ale Uniunii, cum ar fi România, guvernul danez a fost foarte rar criticat pentru măsurile ineficiente de a ţine virusul sub control.  

                Un ultim element esenţial este eficienţa birocraţiei daneze. Precum celelalte ţări scandinave, traiul în Danemarca este printre cele mai bune din lume, cetăţenii având acces gratuit la sănătate şi educaţie. Însă, diferit de ţările vecine precum Suedia sau Finlanda unde campania de vaccinare se bazează exclusiv pe autorităţile locale, Danemarca a centralizat complet procesul. Acest lucru duce la o distribuire mai eficientă a dozelor, iar numărul vaccinărilor fiind mult mai uşor de raportat.

                “Avem o relaţie foarte bine pusă la punct cu autorităţile locale şi medicii specialişti ai fiecărei regiuni pentru a construi un plan cât mai eficient de vaccinare,” a declarat ministrul danez. Toate autorităţile sunt implicate, până şi poliţia şi armata daneză, pentru a “cunoaşte şi implementa cât mai rapid şi eficient planurile de vaccinare,” a adăugat Brostrom.

             

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO