Business Internaţional

Mersul burselor arată teamă şi neîncredere

Activele tranzacţionate pe bursele de la periferia zonei euro, cum ar fi titlurile băncilor cotate la Madrid, simt dur volatilitatea globală

Activele tranzacţionate pe bursele de la periferia zonei euro, cum ar fi titlurile băncilor cotate la Madrid, simt dur volatilitatea globală

Autor: Bogdan Cojocaru

09.02.2016, 00:05 1009
Investitorii caută refugiu în obligaţiunile economiilor pu­ternice şi vând bondurile statelor de la periferia zonei euro într-un mediu în care bursele de acţiuni prelungesc în februarie cel mai slab început de an de după marea criză, preţurile petrolului sunt jos, iar perspectivele eco­nomice se întunecă. 

Pe pieţele europene de acţiuni, companiile din industrie, din sectorul bancar şi cel al materiilor prime au tras ieri în jos principalii indici bursieri.

Acţiunile Commerzbank, Deutsche Bank şi HSBC au înregistrat toate evoluţii negative.

Bursa din Grecia s-a remarcat în mod deosebit cu un carnaj al acţiunilor bancare. Au reapărut speculaţiile că Grecia va ieşi din zona euro, de data aceasta din cauza crizei imigranţilor. De asemenea, în urmă cu câteva zile ţara a fost paralizată de o grevă generală. Fermierii greci ameninţă că vor închide drumurile pe perioadă nelimitată.

„Pieţele sunt pline de riscuri care derivă din dobânzi şi sunt predispuse la şocuri violente, dar episodice. Ne aşteptăm la o creştere economică slabă, dar po­zitivă, pentru 2016“, spune Philip Saunders, strateg la Investec.

Luni, yieldurile obligaţiunilor cu scadenţa la 10 ani ale Ger­maniei, Marii Britanii şi Statelor Unite au scăzut, în timp ce costurile pentru datoriile Italiei, Spaniei şi Portugaliei au urcat spre cele mai ridicate niveluri din acest an, scrie Financial Times.

„Creşterea randamentelor bondurilor periferice este în mare parte rezultatul marşului spre alte active“, spune Nishay Patel, analist la UBS.

Yieldul obligaţiunilor su­verane germane cu scadenţa la 10 ani era ieri de 0,25%, în timp ce randamentele activelor cu sca­denţe mai mici au stabilit nou recorduri negative. Yieldul ti­tlurilor americane de trezorerie a ajuns la 1,78%, minimul ultimelor 12 luni.

Randamentul obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la 10 ani a crescut cu şapte puncte de bază, la 1,68%, iar cel al titlurilor italiene a avansat cu 7,5 puncte de bază, la 1,6%. Nivelurile sunt foarte departe de cota de pericol, de 7%, însă creşterile subliniază nelinişte.

„În Spania, sunt urmărite  eve­nimentele politice care în­conjoară formarea unui guvern, în timp ce în Italia îngrijorările legate de sistemul bancar sunt unul din motivele pentru care yieldurile cresc“, spune Patel.

Yieldul obligaţiunilor portu­gheze era ieri la 3,27%, maximul ultimelor şapte luni.

„Jucătorii de pe piaţă se pot îngrijora că deteriorarea datelor privind zona euro marchează pro­pagarea slăbiciunilor ciclice care bântuie prin economia globală într-o regiune până acum rezis­tentă“, scriu analiştii de la Credit Suisse.

De asemenea, noile tendinţe cresc probabilitatea ca BCE să acţioneze mai agresiv în urmă­toarele săptămâni sau luni, spun ei.

Analiştii se tem că pesimismul va continua. „Credem că este prematur să considerăm că pieţele au ajuns la nivelul cel mai de jos. Principalele sectoare pe care le vedem bine în comparaţie cu ce se întâmplă acum pe burse rămân cel de telecomunicaţii şi cel de utilităţi, spre deosebire de cele ciclice“, spune Mislav Matejka, analist  la JPMorgan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO