Business Internaţional

Merrill Lynch: Trecem printr-o criza ca aceea din 1929

12.11.2008, 15:40 49

Economia globala este asteptata sa intre intr-un proces foarte sever de incetinire a cresterii, comparabila cu cea din perioada de dupa crahul financiar din 1929, a avertizat John Thain, presedinte si director executiv al Merrill Lynch, scrie Financial Times.

In cadrul conferintei anuale despre serviciile bancare si financiare ale companiei, Thain a declarat ca el este optimist, insa de o maniera precauta, in ceea ce priveste viitorul industriei serviciilor financiare, insa nu priveste cu mult optimism perspectivele din viitorul apropiat ale economiei Statelor Unite si ale pietelor globale.
"In acest moment, economia SUA se contracta intr-un ritm foarte alert. Ne confruntam cu o perioada de incetinire economica", a marturisit el. "Aceasta situatie nu este similara celor din 1987, 1988 sau 2001. Actuala contractie a economiei este mai grava decat in celelalte cazuri. Ar trebui sa ne intoarcem in timp, in jurul anilor 1929, pentru a avea o baza de comparatie cu ceea ce ne confruntam in prezent."
Thain a mai spus ca problemele economice cele mai dezarmante pentru Statele Unite, stat unde preturile proprietatilor imobiliare si valorile activelor se prabusesc, vor afecta intreaga lume.
"Nu se poate vorbi de decuplare", a spus el, facand referire la teoria populara conform careia pietele emergente pot sustine un ritm rezonabil de crestere chiar si in situatia in care economiile dezvoltate se confrunta cu recesiuni.
"Toate pietele de actiuni sunt interconectate. Fiecare economie individuala va fi mai mult sau mai putin afectata, fiind dependenta de fluxurile comerciale globale."
Thain s-a aratat reticent in privinta evolutiei industriei serviciilor financiare. In legatura cu deciziile guvernului Statelor Unite de a injecta 700 mld. dolari (549 mld. euro) pentru a salva sistemul bancar, respectiv de a oferi 125 mld. dolari (98 mld. euro) pentru recapitalizarea celor mai importante banci din SUA, el a declarat "ca toate acestea incep sa isi faca efectul".
Thain a adaugat ca se observa o reducere a ratei LIBOR, si odata cu aceasta, piata imprumuturilor pe termen scurt incepe sa resimta revenirea unor sume din ce in ce mai mari de lichiditati in flux.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO