Business Internaţional

Merkel şi Sarkozy vor înfiinţarea unui cont special pentru plata datoriilor Greciei

Merkel şi Sarkozy vor înfiinţarea unui cont special pentru plata datoriilor Greciei

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

06.02.2012, 18:35 234

Potrivit unei stiri de ultima ora, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au propus luni înfiinţarea unui cont special prin intermediul căruia să aibă loc plata datoriilor Greciei, pentru a calma astfel temerile investitorilor, transmite Bloomberg.

Merkel a spus că separarea ajutorului financiar destinat Greciei într-un astfel de cont va garanta guvernului elen accesul la fondurile necesare respectării obligaţiilor financiare.

Sarkozy a afirmat la rândul său că acest cont va permite garantarea faptului că problema datoriilor Greciei este rezolvată.

Cei doi lideri au cerut totodată liderilor eleni să cadă de acord asupra condiţiilor cerute de creditorii internaţionali.

Merkel şi Sarkozy au făcut declaraţiile după o şedinţă comună de guvern la Paris şi nu au oferit alte detalii referitoare la fondul special destinat Greciei.

Un consilier al lui Sarkozy a spus că ideea este în lucru şi că o parte din asistenţa financiară pentru Grecia ar putea fi plasată într-un cont blocat, din care vor fi plătite dobânzile sau principalul împrumuturilor.

Liderii europeni şi pieţele financiare aşteaptă rezultatul negocierilor de la Atena, în condiţiile în care premierul Lucas Papademos s-a înţeles cu partidele politice numai pentru o parte din măsurile de austeritate.

Acordul liderilor politici eleni reprezintă o condiţie pentru obţinerea celui de-al doilea program de sprijin financiar internaţional, de 130 de miliarde de euro.

Grecia trebuie să răscumpere pe 20 martie obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO