Business Internaţional

Merkel îşi riscă viitorul politic pentru salvarea Greciei şi a euro

Merkel îşi riscă viitorul politic pentru salvarea Greciei şi a euro

Autor: Anca Dumitrescu

20.10.2011, 20:00 1258

Cancelarul german Angela Merkel şi-ar putea pune în pericol şansele de a obţine un nou mandat în 2013, prin eforturile de salvare a Greciei şi a euro, comentează Bloomberg.

Merkel ar putea susţine politici nepopulare în rândul alegătorilor creştin-democraţi, la summit-ul european din 23 octombrie, cedând presiunilor unor lideri mondiali precum preşedintele american Barack Obama de a face mai mult pentru oprirea crizei care a început în Grecia iar acum ameninţă economii mari precum Italia şi Franţa.

"Următorul pas al lui Merkel este să convingă alegătorii. Presa germană a prezentat într-o manieră de tabloid indolenţa grecilor, imagine care s-a imprimat adânc în mintea germanilor", a declarat Giles Meritt, şeful grupului de cercetări Prietenii Europei (Friends of Europe) din Bruxelles.

Dacă Merkel nu va reuşi să îşi promoveze politica în faţa electoratului, riscă un hara-kiri politic de tipul celui suportat de predecesoroul ei, Gerhard Schroeder.

Social-democratul şi-a îndepărtat principalii susţinători cu un program de impozite şi reduceri ale beneficiilor, numit Agenda 2010, care, deşi a fost benefic economiei, a dus la căderea sa politică.

Alegerile viitoare din Germania vor avea loc probabil în septembrie 2013.

"Perioada prin care trece Merkel seamănă cu Agenda 2010, dar este mult mai grea", a arătat Jan Techau, director la institutul European center of the Carnegie Endowment for International Peace din Bruxelles.

Techau a spus că problemele economice cu care s-a confruntat Schroeder erau mai uşor de explicat votanţilor, în timp ce este mult mai dificil pentru Merkel să demistifice crizele bancare din Grecia şi Europa.

"Merkel este ţinta nemulţumirii publice, legată de Grecia şi programele de salvare, chiar dacă toate partidele importante din Germania, inclusiv cele din opoziţie, au susţinut-o", a mai spus Techau.

Un total de 80% dintre germani nu vor să aibă o contribuţie financiară personală la susţinerea Greciei, potrivit unui sondaj comandat de revista Stern.

Un alt sondaj, publicat în ziarul Frankfurter Allge, arată că numai 17% dintre germani au încredere în euro, iar 75% nu au.

Criza din zona euro influenţează tot mai mult soarta guvernului Merkel, a declarat Renate Koecher, şefa companiei Allensbach de sondare a opiniei publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO