Business Internaţional

Fost membru al Rezervei Federale din Statele Unite: Avem nevoie de un stimul de 1.500 de miliarde de dolari pentru a salva America, în condiţiile în care recesiunea pare să fie una cât se poate de serioasă

Fost membru al Rezervei Federale din Statele Unite: Avem...

Autor: Eduard Ivanovici

22.03.2020, 19:44 207

Claudia Sahm, economist şi fost membru al Rezervei Federale din Statele Unite, le recomandă membrilor Congresului să ia în calcul varianta unui stimul economic masiv în contextul pandemiei de coronavirus, scrie MarketWatch.

„Nu vreau să văd nimic sub 1,5 trilioane de dolari. Recesiunea pare să fie una cât se poate de serioasă, poate de două ori mai gravă decât Marea Criză (din 2007-2008), deşi se sperăm că va fi una mult mai scurtă”, spune Sahm.

În momentul de faţă, două sau trei sferturi de PIB negativ reprezintă un scenariu improbabil. Cel mai bun mod în care ar trebui să privim situaţia, spune economistul, este prin a ne imagina o furtună. Cu cât se sfârşeşte mai repede, activităţile vor reveni la normal, cu toate că nu vor recupera banii pierduţi în timpul crizei.

Recesiunea a început deja de o lună, spune Sahm.

La începutul anului, Sahm a părăsit Rezerva Federală, fiind în prezent directorul diviziei de politici macroeconomice în cadrul unui centru ce cercetări financiare din Washington.

„Nu putem opri recesiunea, dar putem amortiza cât de mult putem din impact, iar ceea ce vom câştiga se află de cealaltă parte a recesiunii – recuperarea”, spune ea.

Congresul trebuie să plaseze o sumă mare de bani în sistemul public de sănătate, dar trebuie să stabilizeze şi situaţia economică. Stimulul trebuie să acopere şi să ajute cât mai mulţi oameni cu putinţă, scenariu pe care l-am mai întâlnit în timpul marilor crize financiare din trecut.

Sahm a spus că odată ce SUA vor înfrânge virusul, economia îşi va reveni, cu toate că Statele Unite au, comparativ cu alte ţări, o „plasă de salvare foarte subţire”, şi există pericolul ca asigurările de şomaj oferite de stat să fie depăşite de situaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO