Business Internaţional

Megafuziunea Dow DuPont cimentează ascensiunea investitorilor activişti

Megafuziunea Dow DuPont cimentează ascensiunea...

Autor: CătăIina Apostoiu

13.12.2015, 15:11 267

Giganţii din industria chimică DuPont şi Dow Chemical au încheiat un acord de fuzionare evaluat la 130 miliarde de dolari într-un prim pas dintr-un plan de reorganizare în trei companii distincte, relatează Reuters.

Anunţul a fost salutat de investitorii activişti şi ar putea genera noi mişcări de consolidare.

“Tranzacţia a trei secole”, după cum a fost numită de analistul Wells Fargo Frank Mitsch, reuneşte două dintre cele mai mari şi mai vechi companii producătoare din industria chimică şi va genera reduceri de costuri şi taxe.

Tranzacţia va fi atent analizată de către autorităţi, spun analiştii, în special prin prisma combinării operaţiunilor din domeniul agriculturii. Oficialii ambelor companii au anunţat că orice vânzări de active din acest domeniu vor fi minore.

“Companiile trebuie să fuzioneze mai întâi pentru ca divizările ulterioare să se califice ca tranzacţii scutite de taxe în SUA”, potrivit lui James Sheehan, de la SunTrust Robinson Humphrey.

Cele două companii se confruntă cu o cerere în scădere pentru produse chimice pentru agricultură pe fondul reducerii preţurilor materiilor prime şi aprecierii dolarului.

Investitorul activist Nelson Peltz de la Trian Partners, care a făcut presiuni asupra DuPont în sensul separării diviziilor sale, a anunţat că “sprijină pe deplin” tranzacţia şi vede combinaţia ca având beneficii extraordinare pentru toţi acţionarii”.

Cele două companii s-au simţit obligate să se combine în lipsă de oportunităţi de creştere, potrivit lui Rob Plaza, analist al Key Private Bank.

Fuziunea pune presiune pe companii rivale ca BASF şi Bayer în sensul consolidării  în condiţiile în care scăderea preţurilor materiilor prime afectează vânzările. Aceasta ar putea relansa ofertele de preluare pentru companii rivale din Europa, Syngenta fiind cea mai probabilă ţintă.

Megafuziunea dintre Dow şi DuPont anunţă o nouă eră a investitorilor activişti, potrivit Wall Street Journal.

Deşi planul de fuzionare a fost “clocit” de directorii executivi ai celor două companii, aceştia au colaborat cu investitorul activist Nelson Peltz, care a jucat un rol central în punerea în practică a planului.

În ultimele săptămâni, Pelz şi colegul său Ed Garden de la Trian Fund Management au lucrat în spatele scenei cu CEO-ul Dow Andrew Liveris şi cel al DuPont Edward Breen.

Implicarea Trian reprezintă cel mai recent semn al influenţei în creştere a investitorilor activişti. Deşi aceştia au devenit din ce în ce mai puternici în ultimii ani, obligând companiile să facă orice, de la a răscumpăra acţiuni la a vinde active, capacitatea acestora de a face posibile tranzacţii “monumentale” de genul celei dintre Dow şi DuPont a atins un nou “maxim”.

Investitorii activişti se văd acum acceptaţi de către unii directori şi boarduri de companii, care caută câteodată analiza detaliată şi gândirea acestora în procesul decisional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO